Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel draait Pasen-lockdown terug en biedt excuses aan

Kort nieuws - 24 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Angela Merkel heeft vanmiddag in een speciale persverklaring meegedeeld dat de geplande strenge lockdown met Pasen wordt teruggedraaid. Ze heeft haar excuses voor de te snel genomen maatregel aangeboden. 

Het idee om met Pasen het sociale leven vijf dagen zoveel mogelijk stil te leggen, is maandag in het overleg tussen Merkel en de deelstaatpremiers met de beste bedoelingen genomen, zei Merkel vanmiddag in een korte persverklaring. Ze wilden daarmee de derde coronagolf proberen af te remmen. Maar op deze korte termijn bleek de maatregel toch niet uitvoerbaar, zei ze. "Deze fout is alleen mijn fout, want uiteindelijk draag ik voor alles de laatste verantwoording. Qua ambt is dat zo." 

Ze heeft haar fout vanmorgen aan de minister-presidenten van de deelstaten en de Bondsdag-fractievoorzitters uitgelegd, zei ze. "Een fout moet als fout worden benoemd en vooral worden gecorrigeerd." Dat hierdoor extra onzekerheid is ontstaan "spijt mij zeer. Ik vraag alle burgers om vergeving." 

De andere afspraken die maandag tijdens het corona-overleg zijn gemaakt helpen nog steeds de derde golf af te remmen, zei Merkel. Ze noemde de noodrem - het terugdraaien van versoepelingen bij te veel besmettingen - de contactbeperkingen, het testbeleid en de vaccinaties. Ze kon geen vragen beantwoorden, zei ze, want ze moest door naar de Bondsdag om daar tekst en uitleg te geven.

Merkel en de deelstaatpremiers hebben maandag vele uren overlegd over het verlengen van de lockdown en nieuwe corona-maatregelen. Met Pasen zou het sociale leven vijf dagen zoveel mogelijk stilgelegd worden, om de sterke toename van het aantal corona-besmettingen af te remmen.

Op de afspraken kwam dinsdag veel kritiek, onder meer op de chaotische besluitvorming: de paasrust stond niet in het voorstel dat de regering vooraf had voorgelegd, maar werd tijdens het overleg ingebracht. Ook hekelden critici dat de belangrijke vaccinatiestrategie en de teststrategie niet zijn besproken. De deelstaten hebben daarentegen wel lang gediscussieerd over het toestaan van 'contactarme vakanties' in bijvoorbeeld vakantiewoningen in eigen land. Ze besloten dat toeristische overnachtingen verboden blijven.

Verder was er onduidelijkheid over wat het betekent dat de donderdag voor Pasen en de zaterdag eenmalig als extra 'rustdagen' zouden gelden. Is dit juridisch gezien hetzelfde als een officiële feestdag, was de vraag.

De deelstaten spraken onder meer af om de kerken te vragen alleen online diensten te houden. De kerken reageerden verbouwereerd en zeggen dat verzoek niet in te willigen. Ook minister Seehofer van Binnenlandse Zaken (CSU) is het met dit besluit niet eens. Lees meer bij Der Spiegel en tagesschau.de

Reacties

Pim - 1 april 2021 14:48

Wij moeten naar ons (vakantie) huis in de Eifel ivm problemen met de waterleiding. Hoe kunnen wij dit het beste doen? Wij zijn overigens ingeent

Reageer
Marja Verburg Pim - 1 april 2021 20:43

Informatie over de Duitse en Nederlandse corona- en reisregels vindt u hier: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

eva - 27 maart 2021 10:00

Hoi, zijn de zonnenbanken in duitsland dan wel open?

Reageer
Marja Verburg eva - 29 maart 2021 13:45

Voor zover wij kunnen nagaan, zijn zonnenbanken in Duitsland gesloten. Alleen in regio's waar de besmettingscijfers laag zijn mogen zonnenbanken beperkt afspraken met klanten maken. Mvg, de redactie

andrea - 27 maart 2021 08:12

Is er in Rheinland Pfalz nu wel of geen avondklok?Ik kan er niets over vinden...

Reageer
Marja Verburg andrea - 29 maart 2021 13:34

Voor zover wij kunnen nagaan, is er in Rijnland-Palts als geheel geen avondklok, maar in sommige steden en regio's worden wel zogenoemde Ausgangssperren ingevoerd, afhankelijk van de hoeveelheid besmettingen. Zie bv: https://www.swr.de/swraktuell/rheinland-pfalz/mainz/worms-verhaengt-ausgangssperre-wegen-hoher-corona-inzidenz-100.html
Mvg, de redactie

Trudie - 26 maart 2021 13:15

Wil graag naar de Lidl of kaufhouse in kleve is dit migelijk

Reageer
Marja Verburg Trudie - 29 maart 2021 13:11

Boodschappen doen over de grens is niet de bedoeling, benadrukken de autoriteiten in NL en Dld. Duitse deelstaten staan klein grensverkeer (minder dan 24u) toe maar volgens de Nederlandse regels moet u, ook als u kort in Dld bent geweest, bij terugkeer in NL 10 dagen in quarantaine. Zie voor meer info over de Duitse en Nlse corona- en reisregels: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Jose Gooijer - 26 maart 2021 10:33

Wij willen op Goede Vrijdag 1 dag naar Oberhausen, inclusief overnachting. Minder dan 24 uur dus. Kan dat zonder echte beperkingen?

Reageer
Marja Verburg Jose Gooijer - 29 maart 2021 12:35

Toeristische overnachtingen in Duitsland zijn verboden. De Nederlandse en de Duitse autoriteiten roepen al langer op en benadrukken nog steeds af te zien van niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland. Volgens de Nlse regels moet u, ook als u maar kort in Dld bent geweest, bij terugkeer in NL in quarantaine. Zie voor meer info over de Nlse en Duitse corona- en reisregels: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Jan en Astrid Jose Gooijer - 26 maart 2021 11:10

Hallo Jose, Helaas mag en kan U niet toeristisch overnachten. Dit is deze week na beraad overlegd en verboden.

Ik hoop dat dit z.s.m. opgeheven wordt en wij onze B&B kunnen openen.
Groetjes Jan en Astrid
www.sunrisebnbhellenthal.nl

Wim - 25 maart 2021 11:51

Meneer Versteeg.
Ik woon in Duitsland en mijn kinderen in
Nederland. De grenzen zijn nooit dicht geweest en controle heb ik niet gezien. U mag overigens op Familie bezoek maximaal 5 personen en kinderen onder de 14 worden niet meegerekend.

Reageer
Marja Verburg Wim - 25 maart 2021 12:52

De grenzen zijn idd nooit dicht geweest, maar zowel in NL als in Dld gelden strenge reisbeperkingen. De meeste Duitse deelstaten en NL maken uitzonderingen op bv de quarantaineplicht voor bezoek van 1e-graadsfamilie. Vaak geldt in Dld dan wel de meld- en testplicht. Gesundheitsämter kunnen dat controleren. In Duitsland mogen 5 mensen uit max 2 huishoudens samenkomen. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen Mvg, de redactie

Aangepast op 2021-03-25 13:12:17

M.Versteeg - 24 maart 2021 17:03

Hallo,zou het makkelijker zijn nu met pasen eens naar mijn jongere broer en gezin te kunnen gaan,in Bremen zonder test?. Met kerst was dat praktisch niet mogelijk door nog strengere maatregelen,dat ik het bezoek toen heb laten voorbijgaan.
Weet iemand of ik er heen zou kunnen,als ik op goede vrijdag weg zou gaan en op maandag avond de tweede paasdag er weer weg?.
Ik hoop ook dat ik dan nergens in quarantaine moet,ook niet daar in Duitsland en ook niet bij terugkomst eventueel in Nederland.

Reageer
Marja Verburg M.Versteeg - 25 maart 2021 12:45

In Dld geldt een meld-, test- en quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebieden zoals NL. De meeste deelstaten maken daar uitzonderingen op voor bv 1e-graagdsfamilie (ouders, kinderen en partners). U kunt het best bij het Gesundheitsamt in de plaats waar uw broer woont nagaan wat in uw geval mogelijk is. Bij terugkeer in NL moet u volgens de Nlse regels in quarantaine. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger