Duitslandweb logo Duitslandweb

'Corona-noodrem' komt, maar regels avondklok worden minder streng

Kort nieuws - 19 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De fracties van regeringspartijen CDU/CSU en SPD zijn het eens geworden over een minder strenge avondklok. Deze Ausgangssperre maakt deel uit van een aanpassing van de infectieziektenwet, waarmee de Duitse regering striktere coronamaatregelen aan de deelstaten kan opleggen.

De avondklok zal niet zoals eerder gepland om 21 uur, maar om 22 uur ingaan. Avondwandelingetjes en joggen blijven tot middernacht toegestaan. De avondklok duurt tot 5 uur 's morgens. De avondklok maakt deel uit van een zogenoemde 'noodrem', waarmee strengere regels gaan gelden voor gebieden waar de 7-Tage-Inzidenz - het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen - meer dan drie dagen achter elkaar boven de 100 uitkomt.

Scholen moeten in het nieuwe wetsvoorstel hun deuren sluiten als het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen boven de 165 uitkomt. Kinderen onder de 14 jaar mogen als de wet wordt aangenomen weer in groepen sporten en werkgevers moeten hun werknemers twee coronatests per week aanbieden.

De aanpassing van de infectieziektenwet (Infektionsschutzgesetz) leidde vorige week in de Bondsdag tot veel protest. Verschillende partijen eisten een minder strenge avondklok. Daar komen de CDU/CSU en de SPD met het aangepaste voorstel nu aan tegemoet.

Kanselier Merkel wil via de infectieziektenwet een 'noodrem' invoeren, waarmee strengere coronamaatregelen gaan gelden als de besmettingscijfers oplopen. Die noodrem was eerder al met de deelstaten afgesproken, maar die hielden zich daar niet allemaal aan. Omdat de deelstaten verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheidsbeleid, heeft de bondsregering weinig mogelijkheden hen regels op te leggen. Via de infectieziektenwet kan de regering wel meer macht naar zich toetrekken, maar daar moeten de Bondsdag en de Bondsraad wel mee instemmen. De Bondsdag stemt woensdag over de wetswijziging.

Enkele deelstaten hebben inmiddels zelf strengere maatregelen ingevoerd. De coronamaatregelen zoals afstand houden en contactbeperkingen, blijven in ieder geval tot en met 30 juni van kracht. Lees meer bij tageschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Welke coronamaatregelen gelden momenteel in Duitsland? Een overzicht.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger