Regering perkt macht deelstaten in bij coronabeleid
Kort nieuws - 13 april 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe bondsregering heeft vanmorgen de 'noodrem' besloten om versoepelingen van de coronalockdown door de deelstaten te kunnen tegenhouden.
Door wijziging van de infectieziektenwet wil de regering de impasse doorbreken die is ontstaan omdat de deelstaten het niet eens worden over maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus.
In de wet wordt nu vastgelegd dat als de besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen boven de 100 komen, de regering verordeningen mag uitvaardigen. Ook wordt bij deze besmettingscijfers de 'noodrem' van kracht, de deelstaten worden dan verplicht bepaalde corona-maatregelen te nemen, zoals contactbeperkingen en een avondklok.
In Duitsland gaan de deelstaten in principe over het coronabeleid. Alle maatregelen die de regering met de deelstaten afspreekt, moeten door de deelstaten in verordeningen worden vastgelegd. Maar de deelstaten komen dan vaak met eigen interpretaties en uitzonderingen, waardoor het beleid per deelstaat verschilt en erg onoverzichtelijk wordt. Een ander probleem is dat de deelstaten soms heel verschillend denken over de coronamaatregelen - de een wil versoepelen en de ander juist een strengere lockdown. Dat resulteert in compromissen die weinig daadkrachtig zijn. Om daadkrachtiger te kunnen optreden, trekt de bondsregering nu dus een deel van de macht naar zich toe. Die moet die extra verordeningen dan overigens wel laten goedkeuren door de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten.
De nieuwe wijziging van de infectieziektewet moet nog door de Bondsdag en de Bondsraad worden goedgekeurd. Lees meer bij Tagesschau over de wetswijziging en over het kabinetsbesluit
Lees meer over 'Corona in Duitsland':
Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.
Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven
Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.
De schuldigen
Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.
Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid
Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.
Reacties
Geen reacties aanwezig