Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: nieuwe regionale versoepelingen mogelijk

Kort nieuws - 19 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu de besmettingscijfers in Duitsland steeds verder dalen, worden in verschillende deelstaten en regio's nieuwe versoepelingen mogelijk. In Nedersaksen heeft de rechter bepaald dat de deelstaat ook toeristen uit andere regio's moet toelaten.

Het Robert-Koch-Institut, het Duitse equivalent van het RIVM, meldde de afgelopen 24 uur 11.040 nieuwe besmettingen. Een week geleden waren dat er nog bijna 15.000. Het afgelopen etmaal werden 284 sterfgevallen gemeld. Bekijk het dashboard van het RKI

De zogenoemde 7-Tage-Inzidenz, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen, ligt voor heel Duitsland op 72,8. Slechts in een beperkt aantal regio's ligt het nog boven de 100, de waarde waarvoor de zogenoemde noodrem geldt: strenge contactbeperkingen en een avondklok. De enige deelstaat die in z'n geheel nog boven de 100 uitkomt, is Thüringen. In Sleeswijk-Holstein, Nedersaksen en Hamburg ligt de incidentie inmiddels zelfs onder de 50. Deelstaten en regio's waar de incidentie onder de 100 ligt, mogen versoepelingen invoeren, zoals het - meestal beperkt - openen van crèches, scholen, horeca en winkels. Ook mogen meer mensen elkaar ontmoeten. Lees meer bij Tagesschau

In Noordrijn-Westfalen mogen vanaf 31 mei alle scholieren weer elke dag naar school, als de incidentie stabiel onder de 100 blijft. Dat heeft minister-president Armin Laschet woensdag bekend gemaakt. In de meeste scholen in NRW vindt nu hybride onderwijs plaats, maar in gemeenten met veel besmettingen zitten leerlingen nog helemaal thuis. In Hamburg gaat vanaf 31 mei de Elbphilharmonie weer open. De concertzaal laat gevaccineerden en mensen met een negatieve test toe. Het dragen van de medisch mondmakser is verplicht. Lees meer bij WDR (scholen Noordrijn-Westfalen) en Der Spiegel (Elbphilharmonie)

Nedersaksen

De aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen moet van de rechter ook toeristen van buiten de eigen deelstaat toelaten. Eerder besloot Nedersaksen een Beherbergungsverbot - overnachtingsverbod - voor mensen uit andere regio's, maar dat besluit heeft de rechter dinsdag ongeldig verklaard. Het Beherbergungsverbot draagt weinig bij aan het tegengaan van besmettingen omdat dagtoerisme wel is toegestaan, aldus de rechter. Daarom is deze vorm van ongelijke behandeling vanuit infectie-oogpunt niet nodig.

De toerismebranche in Nedersaksen heeft met het oog op aankomende lange pinksterweekeinde verheugd op het besluit van de rechter gereageerd. Omdat Nederland voor Duitsland nog steeds hoogrisicogebied is, geldt voor de meeste reizigers uit Nederland nog steeds een meld-, test- en quarantaineplicht als ze naar Duitsland reizen. Lees meer bij NDR en lees meer over de Duitse reisregels in het overzicht van Duitslandweb

Reacties

A Roest - 24 mei 2021 18:53

Wordt je daar aangehouden dan? Ze kunnen aan mij niet zien dat ik nederlander ben

Reageer
Geert feikens - 24 mei 2021 17:17

Ik krijg op 11 juni mijn tweede prik,dan mag ik vanaf de 26e juni weer winkelen en tanken
Heb dan ook een vaccinatie bewijs

Reageer
Musumeci Geert feikens - 26 mei 2021 07:10

Op de vaccinatiebewijzen van de GGD staat het toch ook in Engels, waarom is dat dan niet geldig?

Natasja Geert feikens - 25 mei 2021 20:13

Het bewijs wat je nu krijgt bij je vaccinatie is niet geldig omdat je deze in Nederland niet krijgt in Engels of Duitstalig. Je bent alsnog verplicht om je te laten testen

Hans - 24 mei 2021 14:47

Ik heb beide vaccinaties gehad, mag ik dan naar kleve boodschappen gaan doen ?

Reageer
Hannie Timmers Hans - 26 mei 2021 20:19

Waarom geen overleg met de Duitse RKI. om de Nederlandse vaccinatie bewijzen te accepteren. Sinds wanneer spreken de Duitsers Spaans en Italiaans.

Natasja - 24 mei 2021 14:16

Hoe kom je aan een Engels/Duits talig vaccinatie bewijs?
Want volgens mij krijg je die niet in Nederland.

Reageer
Suzan den Rooijen - 24 mei 2021 10:51

Betekend gevaccineerd zijn bij Astra 1 of 2 prikken?
Ik wil zo graag naar onze kinderen in Niedersaksen!
Al 15 maanden niet gezien :(

Reageer
Natasja Jongeneel Suzan den Rooijen - 24 mei 2021 21:42

Eerste graads familie mag volgens mij 72 uur zonder alle beperkingen naar Duitsland.. ik woon in RLP en daar mag dat iig wel..

Henk - 24 mei 2021 08:43

Hoe laag moeten de besmettingscijfersin NL zijn, voordat Nederlanders weer op vakantie kunnen naar Duitsland? Ik heb voor 11 juni een 8 daags tripje geboekt in de buurt van Trier. En de verhuurder zegt dat het geen probleem is om te komen.
Hier lees ik wat anders...
Waar kan ik vanuit gaan?

Reageer
monique van den brink Henk - 24 mei 2021 15:27

ja je mag met test boodschappen doen, vorige week nog maar Nordhorn geweest

Lindan - 22 mei 2021 14:20

Mag ik met een negatieve corona-test net over de grens bij Coevorden in Duitsland boodschappen doen?!

Reageer
Ellt - 22 mei 2021 13:38

Eigenlijk belachelijk. De Duitsers mogen wel bij ons de winkels overvol maken, maar wij zijn niet welkom in Duitsland. Laten zij dan ook aan de andere kant van de grens blijven.

Reageer
Wendy Crop Ellt - 23 mei 2021 22:48

Nou indd ik zie regelmatig auto's met Duitse kentekenplaten, dat snap je niet

Dia - 22 mei 2021 12:50

Wij staan op de camping in de Lutte ,hebben de eerste vaccinatie in het gele boekje staan. Wij willen graag de grens over is dat mogelijk ?

Reageer
Wiebke Pittlik Dia - 22 mei 2021 13:03

U moet volledig zijn gevaccineerd en deze vaccinatie moet minstens twee weken geleden zijn. Ook moet u een vaccinatiebewijs in een geldige taal (Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans) kunnen laten zien. Groet, de redactie

Janny - 22 mei 2021 12:12

Mag ik even boodschappen doen in Eulsen ik woon in Hardenberg.

Reageer
monique van den brink Janny - 24 mei 2021 15:28

afspraak maken bij tankstation in Itterbeck..met negatieve test kun je gewoon door gaan..
heb ik vorige week ook gedaan.

Wiebke Pittlik Janny - 22 mei 2021 13:06

De overheden van Duitsland en Nederland roepen nog steeds op om geen boodschappen te gaan doen over de grens. Als u Duitsland inrijdt, moet u in het bezit zijn van een negatieve test, een geldig vaccinatiebewijs of een genezenverklaring. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger