Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland-Hongarije: 67 jaar na ‘het wonder van Bern’
Duitsland op het EK 2020

Achtergrond - 23 juni 2021 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink

In de laatste poulewedstrijd van het EK mag Duitsland opdraven tegen Hongarije. Het is voor het eerst in 67 jaar tijd dat beide landen elkaar in een officiële wedstrijd treffen. De laatste ontmoeting was in de WK-finale van 1954, die in Duitsland de boeken in is gegaan als ‘het wonder van Bern’.

Duitsland-Hongarije: 67 jaar na ‘het wonder van Bern’
© CC/Comet Photo AG
De finale in Bern in 1954

Het Hongaars voetbalelftal stond in de vroege jaren vijftig te boek als het beste team ter wereld en begon dan ook als torenhoge favoriet aan de finale in Bern. Ook omdat de Hongaren tegenstander West-Duitsland in de groepsfase al eens met maar liefst 8-3 hadden verslagen. In de finale kwamen Hongarije al binnen tien minuten op een 2-0 voorsprong, maar de Duitsers wisten de wedstrijd om te buigen naar een 2-3 overwinning. In de stromende regen in Zwitserland behaalde Duitsland zijn eerste wereldtitel.

Voor de nog jonge Bondsrepubliek betekende het winnen van het WK voetbal een enorme opsteker. De Duitse radiocommentator ter plaatse sprak de beroemde woorden ‘wir sind wieder wer’ (‘we zijn weer iemand’), waarmee hij het heersende Duitse sentiment samenvatte. Negen jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog mocht Duitsland weer wat voorstellen. 

Regenboogkleuren

De wedstrijd van vanavond staat niet alleen in het teken van 'het wonder van Bern', het gaat vandaag in Duitsland ook heel veel over de regenboogkleuren. De Duitse aanvoerder en keeper Manuel Neuer draagt al een tijdje een aanvoerdersband in de kleuren van de regenboog - met zo’n algemeen teken voor diversiteit en inclusiviteit heeft de Europese voetbalbond UEFA geen probleem. Neuers Kapitänsbinde maakt duidelijk dat de hele Mannschaft zich uitspreekt voor diversiteit, openheid en tolerantie en tegen haat en uitsluiting, liet de Duitse voetbalbond DFB eerder al weten. Dat mag. Maar een stadion in München in regenboogkleuren, dat gaat de UEFA te ver. 

Meer weten over het Duitse elftal en hun poule des doods? Lees in dit overzicht alles wat je moet weten om goed voorbereid naar die Mannschaft te kunnen kijken

Münchens burgemeester Dieter Reiter wilde de EK-Arena in zijn stad, waar Duitsland en Hongarije vanavond spelen, in regenboogkleuren laten uitlichten, als protest tegen een nieuwe Hongaarse wet die informatie aan jongeren over homo- en transseksualiteit aan banden legt. Dat statement zou des te opvallender zijn geweest omdat de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn komst naar het stadion had aangekondigd. Maar de UEFA zegt “politiek en religieus neutraal” te zijn en ziet een officieel speelstadion in regenboogkleuren als een “boodschap over een beslissing van het Hongaarse parlement”. Daaraan doet de UEFA niet mee. Overigens heeft de Europese voetbalbond de regenboogkleuren wel in zijn eigen twitterprofiel gezet.

De verontwaardiging in Duitsland over de beslissing van de UEFA is groot. Veel stadions en publieke gebouwen in andere Duitse steden worden wel in de regenboogkleuren uitgelicht en Duitse bedrijven als Siemens, BMW, Volkswagen en Telekom hebben de regenboogvlag in hun twitterprofiel gezet. De bedoeling is dat het publiek in het stadion in München vanavond ook massaal de regenboogkleuren toont - met kleding en vlaggen. Orbán zal dat niet live aanschouwen - Duitse media melden dat hij zijn reis naar München alsnog heeft afgezegd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

Wil je het Duitse EK-nieuws en de commentatoren volgen? Hier de opvallendste Duitse voetbalwoorden.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling


Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

De achtste finale in Londen wordt gespeeld zonder supporters uit Duitsland, maar met doellijntechnologie


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger