Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans
Duitsland op het EK 2020
Achtergrond - 29 juni 2021
- Auteur:
Jesse Oude Egberink
Duitsland speelt in de achtste finale van het EK-voetbal vandaag in Londen tegen Engeland. De wedstrijd heeft in het verleden voor nogal wat verdeeldheid gezorgd, maar in de strijd tegen discriminatie en racisme zijn de spelers op het veld vanavond in ieder geval solidair met elkaar.
De Duitse basiself zal voor het eerste fluitsignaal om 18 uur knielen, heeft aanvoerder en keeper Manuel Neuer op de persconferentie van maandagavond bekendgemaakt. Daarmee tonen de Duitsers zich solidair met de Engelse spelers, die bij aanvang van elke wedstrijd door de knieën gaan. Sinds een jaar knielen Britse voetbalclubs en nationale teams om zich uit te spreken tegen discriminatie en racisme.
De Engelse aanvoerder Harry Kane draagt vanavond een aanvoerdersband in de kleuren van de regenboog, net als Neuer. De Duitse keeper draagt al een tijdje een Kapitänsbinde in regenboogkleuren, waarmee hij duidelijk wil maken dat de hele Mannschaft zich uitspreekt voor diversiteit, openheid en tolerantie en tegen haat en uitsluiting.
Geen supporters uit Duitsland
Bij de wedstrijd in Londen zijn vanavond geen supporters uit Duitsland aanwezig. Vanwege de reisbeperkingen is het voor Duitsers praktisch onmogelijk om de wedstrijd bij te wonen. Het is voor reizigers naar Groot-Brittannië verplicht om na aankomst in quarantaine te gaan, wat vanwege de korte aanloop naar de achtste finale niet mogelijk is. Daarom konden fans via de Duitse voetbalbond DFB ook geen tickets kopen. Toch worden er nog tussen de 1500 en 2000 supporters van die Mannschaft verwacht, dat zullen vooral in Groot-Brittannië of Ierland woonachtige Duitsers zijn.
Hoewel de deltavariant van het coronavirus zich in Groot-Brittannië snel verspreidt, is de toeschouwerscapaciteit voor vanavond uitgebreid. In het Wembley-stadion in Londen mogen 45.000 toeschouwers aanwezig zijn. Duitse politici maken zich daar boos over. "Onverantwoordelijk”, oordeelde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU). De wedstrijd zal de deltavariant nog sneller doen verspreiden, waarschuwde SPD-gezondheidswoordvoerder Karl Lauterbach.
Doellijntechnologie
De ontmoeting tussen Engeland en Duitsland is een heuse voetbalklassieker. Mede vanwege de vraag die bij meerdere wedstrijden tussen beide landen centraal heeft gestaan: is de bal over de lijn geweest, of niet?
In de WK-finale van 1966 schoot Engelsman Geoff Hurst in de verlenging tegen de onderkant van de lat. De bal stuitte op de grond en daarna het doel uit. Omdat de scheidsrechter zelf niet wist of de bal al dan niet over de lijn was geweest, liet hij zich leiden door het oordeel van de grensrechter. Die kende het doelpunt toe, waardoor Engeland op voorsprong kwam, de wedstrijd won en wereldkampioen werd. Tot op de dag van vandaag is er discussie of het doelpunt toegekend had moeten worden.
44 jaar later leek de geschiedenis zich te herhalen. Op het WK in Zuid-Afrika van 2010 troffen beide landen elkaar in de achtste finale. Bij een achterstand van 2-1 vuurde Engelsman Frank Lampard de bal af richting het doel van Manuel Neuer, hij raakte de lat. Net als in 1966 stuitte de bal via de grond uit het doel, maar ditmaal kende de scheidsrechter het doelpunt niet toe. De Engelsen wisten geen aansluiting te vinden en verloren de wedstrijd met 4-1. In de herhalingen die televisiekijkers te zien kregen, werd duidelijk zichtbaar dat de bal wel degelijk over de lijn was geweest.
Dit moment in 2010 is één van de drijfveren voor de voetbalbonden geweest om in alle belangrijke competities doellijntechnologie in te voeren.
Lees meer over 'Sport':
Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR
Kogelstootster Els van Noorduijn trainde in de jaren 60 in de DDR. Dat het regime toen zijn dopingsysteem opbouwde, hoorde ze pas veel later.
EK 2024: Duitse voetbalwoorden
Wil je het Duitse EK-nieuws en de commentatoren volgen? Hier de opvallendste Duitse voetbalwoorden.
Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar
Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.
50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München
De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling
Reacties
Geen reacties aanwezig