Duitslandweb logo Duitslandweb

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Achtergrond - 23 juni 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink

De Duitsers zijn als tweede geëindigd in hun loodzware 'poule des doods'. Op dinsdag 29 juni treffen ze Engeland in de achtste finale in Londen. In dit overzicht lees je alles wat je moet weten om goed voorbereid naar de wedstrijden van Die Mannschaft te kijken.

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft
© UEFA

Lage verwachtingen

Normaalgesproken behoort Duitsland tot de absolute titelfavorieten, maar dit EK zijn de verwachtingen lager dan gewoonlijk. Op het afgelopen WK in Rusland werd Duitsland al in de groepsfase uitgeschakeld, dat was voor het eerst in de Duitse voetbalgeschiedenis.

Ook de aanloop naar het huidige EK verliep voor de Duitsers niet zonder slag of stoot. In november vorig jaar werd Die Mannschaft in de Nations League vernederd door Spanje, het werd maar liefst 6-0. In maart van dit jaar verloor Duitsland in de WK-kwalificatie met 2-1 van het veel kleinere voetballand Noord-Macedonië. Het was voor het eerst sinds 2001 dat Duitsland een WK-kwalificatiewedstrijd verloor.

Joachim Löw zwaait af

Onder meer door de tegenvallende resultaten heeft Joachim Löw in maart aangegeven dat hij na het EK stopt als bondscoach, hoewel hij nog een contract tot 2022 had. De 61-jarige Löw is al sinds 2006 trainer van Die Mannschaft. Hij volgde destijds Jürgen Klinsmann op. In 2014 won het Duitse elftal onder Löws leiding het WK in Brazilië.

Na de zomer zal Löw worden opgevolgd door Hans-Dieter Flick, die tussen 2006 en 2014 al assistent-bondscoach was. De 56-jarige Flick was sinds 2019 trainer van Bayern München, daarmee won hij in 2020 de Champions League.

Programma groepsfase:
15 juni 21.00 uur
Frankrijk - Duitsland: 1-0
19 juni 18.00 uur
Portugal - Duitsland: 2-4
23 juni 21.00 uur
Duitsland - Hongarije: 2-2
Achtste finale:
29 juni 18.00 uur
Engeland - Duitsland: 2-0

Duitse EK-selectie

Keepers (Club)
Manuel Neuer (Bayern München), Bernd Leno (Arsenal), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)
Verdedigers
Mats Hummels (Borussia Dortmund), Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Antonio Rüdiger (Chelsea), Robin Koch (Leeds United), Niklas Süle (Bayern München), Lukas Klostermann (RB Leipzig), Marcel Halstenberg (RB Leipzig), Robin Gosens (Atalanta Bergamo), Christian Günter (SC Freiburg)
Middenvelders/Aanvallers
Emre Can (Borussia Dortmund), Joshua Kimmich (Bayern München), Leon Goretzka (Bayern München), Ilkay Gündogan (Manchester City), Toni Kroos (Real Madrid), Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Thomas Müller (Bayern München), Kai Havertz (Chelsea), Leroy Sané (Bayern München), Jamal Musiala (Bayern München), Serge Gnabry (Bayern München), Kevin Volland (AS Monaco), Timo Werner (Chelsea)
Bekijk alle spelers op de site van de Deutsche Fussballbund DFB

Vertrouwde namen keren terug bij de selectie

Na het teleurstellende WK van 2018 besloot Joachim Löw om zijn selectie te verjongen. Sterkhouders en wereldkampioenen van 2014 Thomas Müller, Jerome Boateng en Mats Hummels werden uit de selectie gezet. Een beslissing die van begin af aan voor veel discussie heeft gezorgd. Vlak voor het begin van het EK besloot Löw om zowel Müller (Bayern München) als Hummels (Borussia Dortmund) toch weer bij de selectie te roepen. Het Duitse voetbalelftal kan de stabiliteit en de ervaring van Müller en Hummels goed gebruiken, aldus Löw bij de digitale bekendmaking van de Duitse EK-selectie. "Ze hebben een zeer sterk seizoen gespeeld, ze kunnen leiden."

Nederlands tintje: Robin Gosens

Die Mannschaft kleurt dit EK ook een beetje oranje. Er lijkt een belangrijke rol weggelegd voor linkervleugelverdediger Robin Gosens, die is geboren in de Duitse grensstad Emmerik en een Nederlandse vader heeft. Hij beschikt dan ook over zowel de Nederlandse als de Duitse nationaliteit. Gosens komt uit de jeugdopleiding van Vitesse en speelde in Nederland voor Heracles Almelo en FC Dordrecht. Inmiddels komt hij uit voor Atalanta Bergamo. 

In een interview met BILD gaf Gosens vorig jaar mei aan open te staan om uit te komen voor het Nederlands elftal. Omdat hij inmiddels al zijn debuut heeft gemaakt voor Duitsland is die optie van tafel.

Poule des doods

De EK-loting heeft Duitsland in een ware ‘poule des doods’ gebracht. Op 15 juni trapte de ploeg van Jogi Löw af tegen regerend wereldkampioen Frankrijk, dat momenteel wordt beschouwd als het sterkste team ter wereld. Duitsland verloor na een eigen doelpunt van Hummels met 1-0. Vier dagen later speelde Duitsland tegen het Portugal van Cristiano Ronaldo, dat als regerend Europees kampioen aan het toernooi begon. Die wedstrijd wist Duitsland te winnen, het werd 2-4. Op 23 juni werkte die Mannschaft zijn laatste groepswedstrijd af tegen Hongarije, die eindigde in 2-2. Daarmee is Duitsland - op het nippertje - als tweede in de poule geëindigd.

Thuisvoordeel

Duitsland had tijdens het toernooi een klein thuisvoordeel, want net als Nederland speelde Duitsland al zijn groepswedstrijden in eigen land. München is een van de elf speelsteden van dit EK, dat verspreid door heel Europa wordt gespeeld. Bij de wedstrijden in de Allianz Arena mochten ongeveer 14.000 toeschouwers aanwezig zijn, zo maakte deelstaatpremier van Beieren Markus Söder voor het EK bekend. Dat komt neer op zo’n 20 procent van de 70.000 zitplaatsen die het stadion telt. Behalve de drie groepswedstrijden wordt er ook nog een kwartfinale in de thuisbasis van Bayern München afgewerkt.

Recordhouder

Geen land is zo succesvol geweest op het EK voetbal als Duitsland. Sinds het toernooi voor het eerst plaatsvond in 1960, hebben de Duitsers het toernooi drie keer weten winnen (in 1972, 1980 en 1996) en eindigden ze drie keer als verliezend finalist (in 1976, 1992 en 2008). Deze zomer zullen de Duitsers voor de dertiende keer meedoen aan het EK, daarmee is Duitsland ook recordhouder wat het aantal deelnames betreft.

Duitsers mogen weer samen voetbal kijken

Duitse voetbalfans mogen dit EK weer samen komen om wedstrijden te bekijken. In het hele land is er de mogelijkheid om in een café of Biergarten naar wedstrijden van het Duitse elftal te kijken. Bij sommige Biergärten is er plek voor een paar honderd toeschouwers, wel op afstand, meldt Tagesschau. De redenatie is dat mensen beter buiten samen kunnen kijken, dan binnen. Grote bijeenkomsten, zoals tijdens voorgaande eindtoernooien bij de Brandenburger Tor, zullen er dit jaar niet zijn vanwege de coronabeperkingen.

Voetbalwoordenboek

Schwalbe kennen we wel, maar wat bedoelt een Duitser eigenlijk met een Fallrückzieher, een Blutgrätsche of de Bananenflanke? Lees meer over vreemde en minder vreemde voetbalwoorden in het voetbalwoordenboek.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling


Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

De achtste finale in Londen wordt gespeeld zonder supporters uit Duitsland, maar met doellijntechnologie


Lees meer

Duitsland-Hongarije: 67 jaar na ‘het wonder van Bern’

Duitsland-Hongarije: 67 jaar na ‘het wonder van Bern’

Duitsland speelt tegen Hongarije. Dankzij 'het wonder van Bern' een wedstrijd van historische betekenis.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger