Symposium: ‘Schimmen van de Muur’
Problematiek en potentie van het DDR-erfgoed

Achtergrond - 26 maart 2010

De Muur mag dan al meer dan 20 jaar geleden zijn gevallen, Oost- en West-Duitsland hebben de cultuurverschillen nog niet overbrugd. Duitslandexperts discussiëren woensdagh 31 maart over de 'Mauer im Kopf' tijdens het symposium Schimmen van de Muur in het Duitsland Instituut Amsterdam.

Symposium: ‘Schimmen van de Muur’
© Flickr.com, lang.heinz
Wat is er over van de Muur in Duitsland?

Oost- en West-Duitsland leefden 40 jaar gescheiden van elkaar. De verschillen tussen beide delen zijn nog steeds merkbaar. In het symposium wordt belicht hoe momenteel wordt omgegaan met het materiële en immateriële erfgoed van de DDR.

 

Wie hebben zich de DDR-herinnering en het DDR-erfgoed toegeëigend? en waarom? Bepalen de West-Duitsers de herinnering en musealisering van het totalitaire verleden van de Oost-Duitsers? Naast het Westerse beeld van de DDR als onrechtstaat lijkt de positievere uitleg van het verleden in de vorm van ‘Ostalgie’ zich ook steeds meer te lenen voor musealisering. Welke verhalen worden er bij de Oost-Duitse erfgoedplekken verteld en met welke middelen?

 

De tweede kwestie is de potentie van het DDR-erfgoed. Hoe kan erfgoed worden ingezet voor het afbreken van de ‘Mauer im Kopf’? Moeten we dat überhaupt wel willen? Kunnen positieve en negatieve herinneringen naast elkaar bestaan? Waar moet de balans liggen in deze herinneringspolitiek?

 

Na een inleidende column van erfgoedexpert Peter van Mensch discussiëren onder anderen Willem Melching (Universiteit van Amsterdam) en Anthonya Visser (Universiteit Leiden) over deze vragen.

 

Zie ook agenda Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger