Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland vreest miljoenen vaccindoses te moeten vernietigen

Kort nieuws - 1 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering vreest dat het miljoenen doses coronavaccin moet vernietigen. Duitsland heeft veel vaccin over en wil dat aan armere landen doneren. Maar vaccinproducenten staan daarbij volgens de regering in de weg.

Duitsland heeft eerder dit jaar beloofd tot het eind van dit jaar 100 miljoen doses coronavaccin te doneren aan armere landen, vooral in Afrika, in het kader van het internationale vaccinprogramma Covax. Tot nu toe zijn slechts 19 miljoen doses geleverd, van producent AstraZeneca. Andere vaccinproducenten staan het doneren van vaccins aan arme landen in de weg, blijkt uit een reportage van ARD-programma 'Kontraste'. 

De afspraken die vaccinproducenten vorig jaar met de Europese Commissie hebben gemaakt, bieden hen in feite een vetorecht over donatie van vaccins aan derden. Zij moeten donatie goedkeuren en "dicteren minimumprijzen" en "overtrokken compensatiebetalingen", blijkt uit een brief van staatssecretaris Thomas Steffen van het Duitse ministerie van Gezondheid aan de Europese Commissie. 'Kontraste' had inzage in die brief, die op 18 oktober is verstuurd. Ook wordt geprobeerd de verdeling van vaccins door internationale organisaties zoals Artsen zonder Grenzen te verbieden, schrijft Steffen.

"We staan binnenkort voor de situatie waarin sommige landen grote hoeveelheden vaccins moeten vernietigen, die elders dringend nodig zijn", aldus de Duitse staatssecretaris. Volgens 'Kontraste' ligt vooral de Amerikaanse producent Moderna dwars. Met Biontech/Pfizer en Janssen heeft Covax inmiddels contracten getekend, aldus het Duitse ministerie van Gezondheid. Onduidelijk is hoeveel aan compensatiebetalingen is gevraagd. Moderna, Biontech/Pfizer en Janssen wilden niet reageren. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger