Duitslandweb logo Duitslandweb

Opnieuw protesten in Duitse steden tegen coronamaatregelen

Kort nieuws - 14 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Enkele duizenden mensen hebben maandag in verschillende Duitse steden tegen de coronamaatregelen geprotesteerd. Ook afgelopen weekeinde was er protest. Daarbij kwam het tot geweld, onder meer tegen de politie. 

In Maagdenburg (Saksen-Anhalt) zijn maandag 3.500 mensen de straat op gegaan, in Rostock (Mecklenburg-Voorpommeren) 2.900. Ook in zeker tien andere steden in de Noord-Duitse deelstaat was er protest, waaraan in totaal 7.000 mensen meededen. Bij een verboden demonstratie in Mannheim (Baden-Württemberg) met 2.000 deelnemers raakten zes politiemensen gewond.

In Chemnitz, Bautzen, Dresden en Freiberg (Saksen), en Erfurt en andere plaatsen in Thüringen protesteerden honderden mensen tegen de coronamaatregelen, waarbij het tot ongeregeldheden kwam. Ook daar raakten politiemensen gewond. Een aantal demonstraties werd gestopt.

Het protest richt zich vooral tegen de mogelijke vaccinatieplicht in Duitsland, maar ook tegen een deling in de samenleving door de coronabeperkingen. Politie, de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz en politici maken zich zorgen over de radicalisering van het protest. Daarbij zijn vaak rechts-radicale groepen betrokken, die al jaren tegen migratie en de overheid ageren. De afgelopen weken zijn bij coronaprotesten ook journalisten aangevallen.

Begin december trok een menigte met fakkels naar het huis van de deelstaatminister van Gezondheid Petra Köpping (SPD) in Saksen. De Saksische minister-president Kretschmer werd volgens Duitse media ernstig bedreigd door geradicaliseerde vaccinatie-tegenstanders. Ook afgelopen weekeinde kwam het in meerdere Duitse steden bij coronaprotesten tot geweld. Er werd onder meer met vuurwerk gegooid, meerdere politiemensen raakten gewond. In Bennewitz (Saksen) werden twee journalisten aangevallen.

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) ziet dat de bereidheid tot geweld toeneemt bij de coronaprotesten, zo meldde ze op twitter. Bedreigingen en intimidatie noemde ze "absoluut inacceptabel" en ze wil dat er meer gedaan wordt om de sociale samenhang in de samenleving te verbeteren. Kanselier Scholz (SPD) heeft een "nul-tolerantie-beleid" tegen agressieve demonstranten aangekondigd. Lees meer bij Tagesschau, Tagesspiegel, Die Welt en BR24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger