Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse ethiekraad voor vaccinatieplicht onder voorwaarden

Kort nieuws - 22 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse ethiekraad heeft zich uitgesproken voor een eventuele algemene vaccinatieplicht, maar stelt daar wel voorwaarden aan.

Een algemene vaccinatieplicht is volgens de Ethikrat alleen te rechtvaardigen als deze een legitiem doel heeft en "geschikt, noodzakelijk en passend" is. Dat is het geval als de maatregel hoge aantallen sterfgevallen, langdurige gezondheidsproblemen bij grote delen van de bevolking of een ineenstorting van het gezondheidssysteem kan verminderen of voorkomen, aldus de Duits ethische commissie. Ook als met een inentingsplicht andere vergaande ingrepen in de grondrechten - zoals contact- en reispeperkingen - kunnen worden voorkomen, valt die ethisch te verantwoorden, vindt de commissie. 

Een vaccinatieplicht in de huidige fase van de coronacrisis houdt in dat mensen gedwongen worden niet één of twee, maar drie of zelfs vier vaccinaties te nemen. Maar een vaccinatieplicht is geen wondermiddel, zo oordeelt de raad. "Ook een nog in te voeren algemene wettelijke vaccinatieplicht gaat de huidige vierde infectiegolf niet tegenhouden."

Twintig leden stemden voor een algemene vaccinatieplicht, vier tegen. Over de vraag voor wie de maatregel moet gelden, lopen de meningen uiteen. Dertien van de 24 commissieleden pleiten voor een vaccinatieplicht voor alle volwassenen, zeven vinden dat alleen kwetsbaren verplicht moeten worden ingeënt. Los daarvan adviseert de raad een data-proof nationaal vaccinatieregister en voortdurende evaluatie van en onderzoek naar de vaccins. Mensen mogen niet fysiek gedwongen worden zich te laten inenten, aldus de commissie, wel kan de overheid boetes opleggen aan mensen die zich niet aan de maatregel houden.

De bondsregering heeft de ethiekraad op 2 december gevraagd om een advies over de ethische aspecten van een vaccinatieplicht. Het is nu aan de Bondsdag om te bepalen over de plicht er komt. De bedoeling is dat daar in januari over wordt gestemd zodat die in februari zou kunnen worden ingevoerd. Lees meer bij FAZ.net en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger