Duitslandweb logo Duitslandweb

Voorlopig geen vaccinatieplicht in Duitsland

Kort nieuws - 7 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De invoering van een vaccinatieplicht in Duitsland is mislukt. In de Bondsdag stemde vandaag een meerderheid tegen een wetsontwerp dat moest regelen dat iedereen van 60 jaar en ouder verplicht tegen corona zou worden ingeënt.

In totaal stemden 378 Bondsdagleden tegen een vaccinatieplicht voor iedereen van 60 jaar en ouder, 296 stemden voor en negen afgevaardigden onthielden zich van stemming. Daarmee is de inentingsplicht voorlopig van de baan. 

De Duitse regering stuurde sinds december vorig jaar aan op een algemene vaccinatieplicht, die voor iedereen van 18 jaar en ouder zou moeten gelden. Onder meer kanselier Scholz pleitte daarvoor. De regering wilde zelf geen wetsvoorstel indienen, de Bondsdag moest tot een regeling komen. Dat zou volgens Scholz de politieke discussie ten goede komen.

De Bondsdagleden hebben de afgelopen weken verschillende voorstellen uitgewerkt. De vaccinatieplicht voor iedereen van 60 jaar en ouder was een compromis, omdat al duidelijk was dat een plicht voor iedereen van 18 jaar en ouder er niet in zat. Maar na een verhit debat in de Bondsdag vandaag is ook dit compromis van de baan. In Duitsland geldt sinds maart wel een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel.

Gezondheidsminister Lauterbach wil een vaccinatieplicht omdat ongeveer 11 procent van de 60-plussers nog niet is gevaccineerd, zei hij eerder deze week in talkshow Markus Lanz. Juist voor deze groep is de Omikron-variant van het coronavirus nog steeds gevaarlijk, benadrukte hij. In Duitsland overlijden iedere dag nog 200 tot 300 mensen aan het coronavirus. Dit zijn vooral ongevaccineerden en mensen die naast corona nog andere ziekten hebben. Lauterbach wil nu met een extra campagne de mensen bereiken die niet principieel tegen vaccinatie zijn. Migrantengemeenschappen zouden bijvoorbeeld nog beter bereikt kunnen worden, aldus de minister. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

annelize walraven-alders - 13 april 2022 15:40

Mijn zuster van 82 mag om medische redenen geen vaccinaties krijgen.
Zij wil binnenkort naar Duitsland kunnen reizen.
Hoe kan zij een verklaring krijgen dat vaccinatie niet mogelijk is? Zij is gezond.
De huisarts wil niet meewerken.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger