Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag debatteert over vaccinatieplicht

Kort nieuws - 26 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag debatteert vandaag voor het eerst over de eventuele invoering van een algemene vaccinatieplicht in Duitsland. Het is een oriënterend debat, er wordt vandaag geen besluit over genomen. 

Met het snel stijgende aantal besmettingen eind december gingen in Duitsland steeds meer stemmen op voor een algemene vaccinatieplicht voor iedereen boven de 18 jaar. Kanselier Scholz en minister van Gezondheid Lauterbach zijn voorstanders van de Impfpflicht, maar de regering komt niet zelf met een wetsvoorstel. De bedoeling is dat de Bondsdag in een "open debat" tot een regeling komt. Voor het eerste oriënterende debat vanmiddag is drie uur uitgetrokken.

Bondsdagleden werken aan verschillende voorstellen. Een daarvan is een algemene vaccinatieplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Een andere groep parlementariërs wil een vaccinatieplicht alleen voor ouderen en kwetsbaren. Een derde groep wil helemaal geen vaccinatieplicht. Een van de discussiepunten is hoe zo'n plicht moet worden uitgevoerd en welke sancties er aan worden verbonden. Een andere vraag is of er een vaccinatie-register moet komen. 

De regeringspartijen zijn het niet eens over een algemene vaccinatieplicht. Vooral binnen de FDP is er weerstand tegen. De Ethikrat, een Duitse ethische commissie, sprak er zich eind december onder voorwaarden voor uit. Uiteindelijk moeten de parlementariërs los van fractiediscipline naar eigen eer en geweten over de voorstellen stemmen. De verwachting is dat dit niet voor maart gebeurt. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger