Duitslandweb logo Duitslandweb

Kanselier Scholz pleit in Bondsdag voor vaccinatieplicht

Kort nieuws - 13 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens zijn eerste optreden als kanselier in een vragenronde in de Bondsdag heeft Olaf Scholz (SPD) woensdag gepleit voor een algemene vaccinatieplicht voor iedereen ouder dan 18. De regering komt zelf niet met een wetsvoorstel, maar wil dat de Bondsdag in een "open debat" tot een regeling komt.

Of je je laat vaccineren is "geen beslissing die je alleen voor jezelf neemt", aldus Scholz, maar heeft consequenties voor het hele land. Een vaccinatie draagt ertoe bij verdere besmettingen te voorkomen "en zo 80 miljoen medeburgers te beschermen". 

Scholz riep de Bondsdag op tot een snel en goed debat over de vaccinatieplicht. De bedoeling is dat de parlementariërs zelf met een wetsvoorstel komen. Dat komt de politieke discussie ten goede, vindt de kanselier, en is een "voorbeeld van democratisch leiderschap". 

Een van de voorstellen waaraan een groep parlementariërs werkt, is dat er alleen een vaccinatieplicht komt voor ouderen en kwetsbaren. Scholz en ook minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) hebben benadrukt dat ze dat niet voldoende vinden en de plicht voor alle volwassenen moet gelden. Aan dat voorstel werkt ook een groep Bondsdagleden. Anderen willen dat er helemaal geen vaccinatieplicht komt. 

Eind januari moet een eerste oriënteringsdebat in de Bondsdag plaatsvinden waarin over de verschillende voorstellen wordt gesproken. Uiteindelijk moeten de parlementariërs los van fractiediscipline naar eigen eer en geweten over een vaccinatieplicht stemmen. De verwachting is dat dit niet voor maart gebeurt. Lees meer bij Tagesschau over het debat in de Bondsdag en over de verschillende voorstellen

 

/p>

Reacties

Kees - 16 januari 2022 12:08

Als we met z'n allen beetje mee werken om alleen met goeie mond maskers zoals ffp2 kn95 te dragen en klein beetje afstand kunnen houden dan bescherm je allang voldoende.

plaats van gedwongen te laten vaccineren van de wet voorstel zoals 2g 2g+3g en negatieve test,

Want dit kan inderdaad niet zo langer blijven gelden met die regels, elk mens heeft er recht op zelf eigen keuze te beslissen, het moet een vrij land zijn en oude normaal blijven leren leven met dit virus. Zo gaat alle winkels kapot!

Reageer
Merel - 14 januari 2022 00:21

Heb je zeker gelijk in peter!

Het is erg onmenselijk dat je nergens meer naar toe mag van de overheid om gedwongen te laten vaccineren, zijn genoeg mensen die helaas niet kunnen vaccineren met gevolg daarvan kwa andere gezondheden met medicijnen en bijwerkingen.

Vindt alle mensen eigen vrije keuze mag maken en hun vrijheden mogen bepalen ouderwetse manier van leven. Hoop dat de overheid van de Duitsers beetje begrip hebben. Dus alstublieft geef ons oude normaal leven weer terug!

Reageer
Peter - 14 januari 2022 00:00

Ik zou heel vriendelijk vinden als jullie Duitsers echt meer versoepeling kunnen geven voor de mensen echt niet kunnen vaccineren.

Als de mensen totaal niet willen of kunnen moeten jullie ook een beetje respecteren hun eigen weg mogen vinden.

Dat jullie besmettingen omlaag willen dalen is prima maar verplichtingen gaat gewoon deze manier niet lukken. Beste is los laten alle regels en naar oude normaal leven oppakken.

Ze vaccineren heus wel op hun eigen keus, en dat moet ook zo zijn. Aub

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger