Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regels voor Janssen-vaccin lastig voor Nederlanders

Kort nieuws - 24 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft vorige week de regels voor het Janssen-vaccin aangepast. Anders dan in Nederland geldt een tweede prik met een mRNA-vaccin na Janssen in principe niet als booster. Daar is in Duitsland een derde prik voor nodig. Maar de deelstaat Noordrijn-Westfalen maakt daar een uitzondering op. De Duitse regels zijn voor veel Nederlanders onoverzichtelijk.
Zie link onderaan dit artikel voor een update

Mensen die zijn gevaccineerd met Johnson & Johnson - in Nederland bekend als Janssen - hebben volgens de Duitse regels twee extra mRNA-vaccins - Biontech/Pfizer of Moderna - nodig om als geboosterd te gelden. Dat is belangrijk om toegang te krijgen tot de Duitse horeca. In Duitsland geldt voor de meeste café's en restaurants de 2G-plus-regel: je moet zijn gevaccineerd of genezen én je moet een booster of een negatieve test kunnen laten zien. Mensen die naast Janssen geen twee maar één mRNA-vaccinatie hebben gehad, moeten zich dus laten testen om in Duitsland een café of restaurant in te kunnen. In Nederland geldt een tweede vaccinatie na Janssen wel als booster.

De vaccinatiecommissie StiKo heeft het advies voor Janssen aangepast omdat de bescherming na één vaccinatie onvoldoende bleek, zeker toen de delta-variant van het coronavirus zich aandiende. Daarom geldt in Duitsland al sinds oktober het advies om na de Janssen-prik nog een tweede prik met een mRNA-vaccin te halen. Later volgde het advies voor een derde prik, de boostervaccinatie, ook in reactie op de nog besmettelijkere omikron-variant.

De Duitse vaccinatie-eis roept veel vragen op bij Nederlanders die met Janssen zijn gevaccineerd, merken onder meer het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), het grensinfopunt en dagblad De Limburger. In de grensstreek is er veel onbegrip en verwarring over en bezorgde lezers melden zich bij de Limburgse krant, meldt een van de redacteuren. Bij het DIA komen vragen telefonisch, per mail en via de site binnen. "Voor mijn werk moet ik vaak naar Duitsland. Hoe krijg ik dit probleem opgelost? Kunnen wij als Nederlander een extra booster prik halen in Duitsland? Zo ja, waar?" Een andere reactie komt van een Nederlander die afgelopen weekeinde in Winterberg was: "Ik kon eerst nog niet eens een skipas kopen." Hij had in juli een Janssen-vaccinatie gehad en een tweede prik in januari. Met zijn QR-code kwam hij vervolgens "het ene restaurant wel binnen en het andere niet. Het is een zooitje." 

De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft inmiddels de de criteria voor wie als geboosterd geldt verruimd. Voor mensen die met Janssen zijn gevaccineerd geldt dat als zij recent een tweede vaccinatie hebben gehad, ze geen negatieve test hoeven te laten zien om aan 2G-plus te voldoen. Die tweede vaccinatie moet dan minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ van NRW

Ook andere deelstaten kunnen uitzonderingen maken op het officiële vaccinatie-advies van de Duitse vaccinatiecommissie Stiko, schreef regionale nieuswssite Merkur vorige week. De deelstaten moeten hun regels voor het Janssen-vaccin uiterlijk begin februari hebben aangepast, aldus Merkur. De site schreef over een "Booster-chaos" voor mensen met Janssen en regels "die van de ene op de andere dag veranderen". Lees meer in de veelgestelde vragen over corona in Duitsland op Duitslandweb en bij de FAQ's van het Duitse ministerie van Gezondheid

Update 27 januari 2022: Minister Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met het Janssen-vaccin zijn ingeënt een extra booster kunnen krijgen, zodat zij aan de Duitse vaccinatie-eisen voldoen. Dat heeft hij woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Lees meer

Reacties

Renèl Winter - 21 april 2022 09:57

Ik ga in meivakantie vliegen vanaf Dusseldorf naar Lanzarote en terug. Heb 1 Janssen gehad en 1 boost van Moderna in november. Is dit voldoende voor te vliegen?

Reageer
Thom Renèl Winter - 9 mei 2022 12:10

ik vlieg as woensdag vanaf dusseldorf. Waren deze prikken voor u genoeg of heeft u nog een test moeten afleggen?

Tessa Weeda Renèl Winter - 29 april 2022 18:58

Wij vliegen aanstaande woensdag ook vanaf Dusseldorf en hebben ook 1 Janssen en 1 booster gehad. Ik ben benieuwd of u al meer duidelijkheid heeft of dit wel of niet kan?

Corine - 3 april 2022 14:21

Kan ik deze maand met een Janssenvaccinatie en een booster naar de Moezel, horeca en hotel?

Reageer
Diana - 6 maart 2022 00:03

Zojuist vanuit Noorwegen naar Düsseldorf gevlogen. Janssen + booster is ok voor NRW. Vooraf corona bewijs uploaden bij airlines - ik enige met Janssen afgekeurd. Echter na uurtje goedgekeurd met corona check.nl/print als pdf. Screenshot van corona app lukte niet. Geen testen verder nodig.

Reageer
Wouter - 26 februari 2022 12:01

Net naar de prik straat geweest en daar krijg ik te horen dat de GGD geen 2e booster mag geven na Jansen en een booster. Nu beslist de Nederlandse overheid dus dat ik in Duitsland steeds een test moet gaan doen. Waarom kunnen we dit na 2 jaar nog steeds niet in heel Europa samen met gelijke regels regelen?

Reageer
Elisa - 24 februari 2022 16:18

In het laatste nieuws van donderdag 24 februari 2022 lees ik dat zeventigplussers en kwetsbaren een tweede boosterpril kunnen halen. Maar er staat niets over de groep zoals ik met 1x Jansen + 1x booster, die een 3e herhaal/booster nodig hebben voor volwaardige (internationale) vaccinatie? Ik ben teleurgesteld dat ik daarover niets lees, worden we weer door een minister Volksgezondheid in de steek gelaten?

Reageer
Asten - 18 februari 2022 13:55

De gezondheidsraad vindt een 2e booster alleen nuttig voor 70+.
Het betekend, zeker als er in Dld over niet al te lange tijd een 4e vaccinatieronde van start gaat dat Nederlanders met Janssen straks aan Janssen en 2e boosterprikken niet genoeg heeft (enkele deelstaten uitgezonderd). Bah!

Reageer
Gerjo Asten - 21 februari 2022 15:11

Er is toch nog wat hoop dat de Duitsers wellicht (moeten) gaan inbinden. Zoals ik ook al onder het bericht elders op Duitslandweb schreef, is tenminste een bestuursrechter in Berlijn het niet eens met de inperking van Janssen-vaccins:
https://www.berlin.de/gerichte/verwaltungsgericht/presse/pressemitteilungen/2022/pressemitteilung.1178438.php

Selina - 15 februari 2022 07:39

Wij willen volgende week vanuit Dusseldorf vliegen. Hebben enkel 1 Janssen vaccin gehad, zonder booster. Kunnen hier nergens concreet de regels over lezen. Weet iemand hier meer van?

Reageer
Susanne Selina - 2 april 2022 17:40

Kan 1 van jullie me al meer vertellen?

Inge Selina - 29 maart 2022 22:18

Hallo Selina en Ramond
Benieuwd naar jullie ervaringen!? Vliegen april via keulen naar Griekenland! 1 van ons heeft ook 1 x jansen (geen booster)
en herstelbewijs (december 2021)
Ook ik kan geen duidelijkheid hierin vinden !
Hopende op een reactie, alvast bedankt

Raymond Selina - 22 februari 2022 23:52

Hoi Selina,
Vraagje. Ik bevind me in dezelfde situatie (1x Jansen zonder booster) en ga 18 maart as vliegen.
Hoe is het bij jullie/jou afgelopen? Was jou vaccin nou geldig of had je een PCR test nodig?
Alvast bedankt
Gr, Raymond

Richard Wijngaard - 11 februari 2022 00:02

Lekker dan. Ik doe mee aan een studie over het boosteren van mensen die geënt zijn met Janssen. Mijn pech is dat mijn tweede vaccinatie ook die van Janssen is gebeurt (random selected for study purposes) om bij te dragen aan wat de effecten zijn van boosteren met verschillende vaccinaties. Inmiddels ook de tweede booster gehad met Pfizer, maar dat geldt slechts als 1 mNra vaccinatie. Kortom Duistland en horeca: Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Ik moet wachten tot april. KAK

Reageer
Sas - 10 februari 2022 21:02

We willen een paar uur skiën in Willingen of winterberg. Man heeft Janssen en booster gehad. Zou leuk zijn als we kunnen lunchen en toiletteren in een restaurant. Is dit Mogelijk? Of moet hij zich van te voren laten testen?

Reageer
RStraver Sas - 23 februari 2022 13:35

Volgens mij is er in Winterberg de NRW uitzondering voor Janssen van kracht.

De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft inmiddels de de criteria voor wie als geboosterd geldt verruimd. Voor mensen die met Janssen zijn gevaccineerd geldt dat als zij recent een tweede vaccinatie hebben gehad, ze geen negatieve test hoeven te laten zien om aan 2G-plus te voldoen. Die tweede vaccinatie moet dan minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ van NRW

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger