Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland versoepelt nog niet; zorg krijgt voorrang bij PCR-tests

Kort nieuws - 25 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland worden nog geen versoepelingen ingevoerd. Dat hebben de centrale overheid en de deelstaten maandag besloten. Anders dan in Nederland was er in Duitsland geen lockdown. Omdat er een tekort dreigt aan PCR-tests, krijgt zorgpersoneel daarbij nu voorrang. 

De huidige maatregelen blijven in Duitsland voorlopig gelden. Dat betekent onder meer in de meeste deelstaten 2G-plus voor de horeca, 2G voor detailhandel, cultuur- en sportevenementen en 3G voor het openbaar vervoer. Ook moeten in Duitsland op veel plekken medische mondkapjes worden gedragen. In Duitsland waren de afgelopen weken winkels, theaters en horeca open, al gelden regionaal verschillende beperkingen.

De bondsregering en de deelstaten ontwikkelen een openingsperspectief voor het moment dat een overbelasting van de zorg kan worden uitgesloten. Wanneer dat is en welke criteria daarvoor gelden, wordt niet vermeld. Als de druk op de zorg toeneemt, kunnen ook strengere maatregelen worden ingevoerd, staat in het besluit.

Vanwege een dreigend tekort aan PCR-tests krijgen zorgmedewerkers en mensen met een kwetsbare gezondheid voorrang: zij krijgen bij klachten een PCR-test. De details daarvan moeten nog worden uitgewerkt, omdat dit besluit onder meer consequenties heeft voor de genezen-status: die wordt op dit moment alleen verleend op basis van een PCR-test. De Beierse minister-president Söder heeft kritiek op dit besluit: als het aantal PCR-tests wordt beperkt, "hebben we geen idee hoe hoog het aantal infecties werkelijk is". Leraren zijn boos omdat zij geen prioriteit krijgen.  

De quarantaineregels voor zorgpersoneel worden gelijk getrokken met de algemene quarantaineregels: mensen met corona kunnen zich na 7 dagen vrijtesten als ze 48 uur geen klachten hebben. Anders eindigt de isolatie na tien dagen. Contactpersonen kunnen zich na zeven dagen met een antigeentest vrijtesten. Voor geboosterde contactpersonen geldt geen quarantaineplicht.  

Voor grotere evenementen willen de deelstaten voor 9 februari gezamenlijke regels opstellen. Bij sportwedstrijden lijkt meer publiek voorlopig niet aan de orde, tot ongenoegen van vooral voetbalclubs. De vaccinatiecampagne wordt uitgebreid en de deelstaten Baden-Württemberg en Hessen willen dat er een vaccinatieregister komt. Het volgende overleg van de bondsregering en de deelstaten is op 16 februari. Lees meer bij Tagesschau over de afspraken en over de kritiek erop.
Meer over de afspraken ook op de website van de bondsregering

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de reis- en coronaregels in Duitsland.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger