Duitslandweb logo Duitslandweb

Tienduizenden Oekraïners opgevangen in Duitsland

Kort nieuws - 8 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne bijna twee weken geleden zijn miljoenen Oekraïners op de vlucht geslagen. Hoewel de meesten van hen naar buurlanden vluchten, komen er dagelijks zo’n 10.000 Oekraïners in Duitsland aan, vooral vrouwen en kinderen.

Naar schatting van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn tot vandaag iets meer dan 50.000 vluchtelingen uit het oorlogsgebied in Duitsland geregistreerd. De meesten komen met de bus of de trein aan in Berlijn. Hoewel er onder de Berlijnse bevolking veel steun en solidariteit is, kan de stad de gigantische vluchtelingenstroom niet alleen aan. Het ministerie heeft daarom aangekondigd dat de vluchtelingen over het land worden verspreid. Alle deelstaten hebben aangeboden vluchtelingen op te nemen. In Beieren en Hamburg komen ook veel vluchtelingen uit eigen beweging. 

Hoewel Europa de afgelopen decennia al meerdere keren te maken heeft gehad met grote aantallen vluchtelingen, zijn sinds de Tweede Wereldoorlog in zo’n korte tijd niet zo veel mensen op de vlucht geslagen. In 2015 en 2016 kwamen heel veel vluchtelingen vanuit het Midden-Oosten. Deskundigen verwachten dat uit Oekraïne meer vluchtelingen komen dan toen. Toch stelt minister van Financiën Christian Lindner (FDP) dat de huidige crisis waarschijnlijk een kleinere impact zal hebben op de Duitse samenleving dan die van 2015. Oekraïense burgers beschikken over betere kwalificaties en kunnen daarom makkelijker integreren, zegt hij. 

Nog een verschil met 2015/2016 is dat Oekraïners hun status als oorlogsvluchtelingen niet hoeven te bewijzen en dus ook geen asiel hoeven aan te vragen. Zij krijgen automatisch bescherming. Dit is op Europees niveau geregeld na de oorlogen in Joegoslavië. De opvang en steun aan de vluchtelingen duurt een jaar, maar kan met twee jaar worden verlengd. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Marian van Wijk - 18 mei 2022 07:59

hartelijk dank!

Reageer
Marian van Wijk - 10 mei 2022 20:37

Goedendag, in Nederland hebben we Vluchtelingenwerk , hoe heet de soortgelijke organisatie in Duitsland? Vrienden van mij hebben een huis in Duitsland en willen dat beschikbaar stellen voor Oekrainse vluchtelingen. Er hebben zich 2 gezinnen gemeld maar het is wel fijn als we ook vragen die we eventueel hebben, kunnen vragen aan een soortgelijke instelling of overheidsdienst. DAnk alvast voor uw bericht.

Reageer
Wiebke Pittlik Marian van Wijk - 12 mei 2022 10:14

In Duitsland zijn diverse organisaties actief in de begeleiding van vluchtelingen. Het Duitse Rode Kruis (drk.de), Caritas Deutschland, Malteser. Vaak hebben ze lokale afdelingen, dus kijk welke organisatie in uw plaats actief is. En dan is er ook nog dit platform, waar vraag en aanbod wordt samengebracht: https://www.lokalehilfe.de. groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger