Duitslandweb logo Duitslandweb

Zorgen over energiecompensatie in grensstreek

Achtergrond - 29 maart 2022 - Auteur: Jesse Oude Egberink

Vanwege de snel stijgende energie- en brandstofprijzen nemen Nederland en Duitsland maatregelen om de kosten voor burgers te verlichten. Beide landen doen dat op hun eigen manier, waardoor grenspendelaars in de Nederlands-Duitse grensstreek mogelijk bij beide compensatieregelingen misgrijpen.

Zorgen over energiecompensatie in grensstreek
© pxhere

Iedereen in Duitsland krijgt via de inkomstenbelasting dit jaar eenmalig een korting van 300 euro op de energieprijs. Mensen met een uitkering krijgen een extra tegemoetkoming: bovenop een al eerder besloten bedrag van 100 euro komt daar nog eens 100 euro per persoon bij. Dat is onderdeel van het Entlastungspaket waarover de drie Duitse regeringspartijen SPD, Groenen en FDP het vorige week eens zijn geworden. 

De Nederlandse overheid gaat burgers niet compenseren via de inkomstenbelasting, maar met een korting op de energiebelasting. 'Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik krijgt in 2022 rond de € 565 korting op de energiebelasting', staat op de website van Rijksoverheid.

Dit zou betekenen dat mensen die in Nederland werken en in Duitsland wonen, de energiecompensatie aan beide kanten van de grens mislopen. Zij krijgen in Nederland namelijk geen compensatie omdat ze daar geen energiebelasting betalen, en in Duitsland niet omdat ze daar geen inkomen krijgen. Het Duitsland Instituut en het Grensinfopunt krijgen vragen binnen over wat de energiecompensatie voor deze grensgangers betekent.

Inwoners van Nederland die in Duitsland werken, zouden mogelijk dubbel kunnen profiteren van de maatregelen. Zij kunnen compensatie krijgen via zowel de inkomsten- als de energiebelasting. Volgens Herman Lammers van het Grensinfopunt zit er voor hen echter ook een addertje onder het gras. "Je zult namelijk wel een belastingaangifte moeten doen, waardoor sommigen meer belasting moeten betalen dan dat ze terugkrijgen aan energiecompensatie."

Volgens Lammers is het merendeel van de maatregelen bedoeld voor burgers met een minimum inkomen. "De meeste grensgangers zullen daar boven zitten." Lees meer over de compensatiemaatregelen in Duitsland en Nederland

Reacties

Ron - 18 januari 2023 16:08

Ook AOWer met inkomen alleen uit NL. In NL krijg ik niets omdat ik in DLD woon.In DLD niets omdat ik in NL belasting betaal.Heb wel energietoeslag aangevraagd, ie is afgewezen, maar dan moet het maar via de rechtbank. Helaas heeft Rutte 4 wel al 1 miljard aan Oekraine geschonken maar eigen staatsburgers laten ze in de kou zitten nadat ze geplukt zijn. Schouten en compassie....ze zijn gewoon de weg kwijt in Den Haag.

Reageer
Wiebke Pittlik Ron - 20 januari 2023 13:24

Bij het grensinfopunt lees ik dat gepensioneerden die in Duitsland wonen met alleen pensioenuitkeringen uit Nederland, sinds 9 januari de energietoeslag kan aanvragen. https://grenzinfo.eu/nl/epp-pensioen/ Groet, de redactie

Alex - 31 december 2022 15:58

Ik kreeg laatst trouwens een brief van de Rabobank (waar ik al 35 jaar een rekening heb) met het verzoek in eigenland een bank te zoeken, het zou te duur en te risicovol zijn om buitenlanders een rekening te laten aanhouden! SCHANDALIG!!! Dat is Europa! Alles wordt alleen maar slechter omdat een klein groepje steeds rijker wil worden! Bah!

Reageer
Alex - 31 december 2022 15:54

Ik woon met mijn vrouw al ca 25 jaar in de Duitse grensstreek en werk al die tijd bij dezelfde werkgever in Nederland. Ik betaal dus in NL loonbelasting, wij hebben zonnepanelen waarbij ik over de opbrengst “Einkommensteuer” in Duitsland betaal. Samen betalen wij heeeeel veel belasting…. En nu krijgen wij niets!
Ik was altijd pro-Europa maar ik denk dat wij inmiddels kunnen concluderen dat de EU op alle gebied gefaald heeft!

Reageer
Logtenberg - 4 december 2022 10:36

Mijn vrouw en ik wonen vanaf 20 Dec 2021 in Duitsland hebben alle twee AOW en betalen inkomsten belasting in Duitsland.
Hoe zit het met de energie kosten toezeggingen

Reageer
Alphons Borst - 21 november 2022 15:46

Zou graag ook in aanmerking willen komen voor energietoeslag als a.o.w.er en als Nederlander in Duitsland wonend .Waar kan ik in godsnaam terecht ?

Reageer
Wiebke Pittlik Alphons Borst - 20 januari 2023 13:27

Voor info zie grenzinfo.eu en voor een formulier voor de Energiepreispauschale zie: https://www.deutsche-rentenversicherung.de/KnappschaftBahnSee/DE/Aktuelles/Meldungen/2022/energiepreispauschale/epp_formular.html

? - 6 november 2022 22:00

Grenspendelaars hebben dus geen recht op human behandeling.
1 Europa
Mensenrechten
Niet te bevatten

Reageer
CvB ? - 16 december 2022 01:58

Wij pissen altijd naast het potje. Ik woon 20 jaar in Duitsland. Met Corona heeft Nederland ons ook in de steek gelaten. Ik heb een eigen zaak in Nederland. Betalen alle belastingen in Nederland. Ik kreeg geen steun omdat ik in Duitsland woon. En in Duitsland krijg ik ook niks omdat ik alles in Nederland betaal. En nu krijg ik weer niks met de energieregeltjes. Europa een. Flauwekul.
Ik denk dat ik weer in Nederland ga wonen.

Cor Janssen - 22 oktober 2022 17:31

Ik heb ,van de 26 jaar die ik in Duitsland woon, 11 jaren in de overtolligheid wachtgeld burger regeling gezeten, Dus 11 jaren gekort op mijn AOW en opbouw pensioen. Dat was een mooie tijd in Seedorf, maar wel wel zwaar voor moeten boeten achteraf.
Waarom wordt je gestraft als je in het buitenland woont met 2% korting opbouw AOW. Één Europa, laat me niet lachen. Mijn vrouw heeft € 5000,00 mogen aftikken om die vermindering AOW te verzekeren (dat ging maar 10 jaar ).In het

Reageer
Cor Janssn - 22 oktober 2022 15:25

Ik heb gisteren een mail gekregen van de consumenten man/bond. Ze gaan hier eens naar kijken !

Reageer
CvB Cor Janssn - 16 december 2022 02:09

Zal ook het enige zijn. Kijken en dan: jammer!

Els Cor Janssn - 4 november 2022 20:27

Ben benieuwd, nu vallen we bij beide landen erbuiten

Will - 21 oktober 2022 10:34

Aowers kunnen vanaf 09-01-2023
zich aanmelden bij de
"Deutsche-Rentenversicherung"
Knappschaft Bahn See 44781 Bochum Deutschland
Laten wij hopen dat het functioneerd, succes

Reageer
Will - 20 oktober 2022 20:09

Wij, ik en mijn partnerin wonen al 11jaar in Deutschland en zijn kleine aowers. Ieder heeft geruime tijd in het buitenland gewoond, ik krijg daardoor een aow van 54%/100 plus een kleine uitkering uit het buitenland. Mijn partnerin is gekort met 24%/100. Komen wij in aanmerking voor een energietoeslag?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer

Der Sint

Der Sint

Bij de eerste Sint-intocht in Berlijn sinds de pandemie speelt Merlijn Schoonenboom weer even ongegeneerd Nederlander. Of toch niet helemaal?


Lees meer

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'

Gesprek met Jacco Pekelder, nieuwe directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger