Kanselier Scholz bereidt Duitsland voor op zware tijden
Kort nieuws - 5 juli 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebKanselier Scholz (SPD) bereidt Duitsland voor op zware tijden. De huidige crisis is niet in een paar maanden voorbij, zei hij maandag voorafgaand aan overleg met werkgevers en werknemers over de inflatie.
De oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen en de door de coronapandemie verstoorde toeleveringsketens zorgen voor veel onzekerheid. "We moeten ons erop instellen dat deze situatie niet op korte termijn verandert", zei Scholz. "Duitsland staat voor een historische uitdaging." Hij sprak de bevolking ook moed in. Duitsland komt goed door de crisis als mensen elkaar steunen en "we het gezamenlijk eens worden over oplossingen". De samenleving is veel sterker dan wordt gedacht, aldus Scholz.
Met werkgevers- en werknemersorganisaties heeft Scholz maandag in zijn Bundeskanzleramt overleg gevoerd tijdens een zogenoemde 'konzertierte Aktion' (letterlijk: een gecoördineerde actie). Bedoeling is afspraken te maken om de inflatie te verminderen, maar tot concrete maatregelen heeft het overleg nog niet geleid. Deelnemers spraken van een "veelbelovende start".
Het overleg moet het begin zijn van een langer durend proces met meerdere bijeenkomsten. Samen met de ministers Robert Habeck (Groenen) van Economische Zaken, Christian Linder (FDP) van Financiën en Hubertus Heil (SPD) van Werkgelegenheid moeten instrumenten worden ontwikkeld die prijsstijgingen kunnen tegengaan. Met eerste resultaten hopen ze in het najaar te komen.
De konzertierte Aktion is een begrip uit 1967, toen een eerste informele gespreksronde tussen overheid, werkgeversorganisaties en vakbonden onder die naam plaatsvond. Ook toen ging het erom inflatie tegen te gaan. Er vonden in totaal tien gespreksrondes plaats, maar het bleek steeds moeilijker compromissen te vinden en in 1977 verlieten de vakbonden het overleg. Daarna was het, tot nu, over met de konzertierte Aktion. Lees meer bij Deutsche Welle en Tagesschau
German Chancellor Olaf Scholz has warned citizens to prepare for a long-lasting crisis, fueled by Russia's war in Ukraine and supply chain disruptions. pic.twitter.com/9Y4kgI6Ax5
— DW Politics (@dw_politics) July 4, 2022
Lees meer over 'Economie':
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
Duitsland wordt traag en oud
Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.
E-auto centraal op autobeurs IAA
De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.
Reacties
Geen reacties aanwezig