Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz verdedigt wapenleveranties

Kort nieuws - 2 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz heeft zondag tijdens een 1-mei-bijeenkomst van de Duitse vakbonden in Düsseldorf de beslissing verdedigd dat Duitsland nu toch zware wapens levert aan Oekraïne. 

Tijdens de demonstratie ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid werd Scholz uitgefloten en scandeerde de menigte 'Kriegstreiber' (oorlogshetzer). Scholz zei dat hij iedere vorm van pacifisme respecteert, maar "het moet op een Oekraïense burger cynisch overkomen als hem wordt gezegd dat hij zich tegen Poetins agressie zonder wapens moet verdedigen. Das ist aus der Zeit gefallen. (Dat is niet van deze tijd)."

"We zullen niet toestaan dat met geweld grenzen worden verschoven en territorium wordt veroverd", schreeuwde Scholz. Hij zegde Oekraïne opnieuw Duitslands steun toe, in de vorm van geld, humanitaire hulp en ook wapenleveranties. Hij voegde er aan toe dat veel andere Europese landen hetzelfde doen. Lees meer bij Tagesschau

Scholz kreeg de afgelopen weken veel kritiek omdat Duitsland terughoudend was met het leveren van zware wapens. Vorig weekeinde legde de kanselier in een interview uit dat hij koste wat kost een wereldoorlog of een nucleaire oorlog wil voorkomen. Duitsland wil ook niet voorop lopen maar in nauwe afstemming met andere landen handelen, aldus Scholz.

Dinsdag besloot de regering de levering van Duitse Gepard-tanks toe te staan. Daarmee stemde ook het parlement in grote meerderheid in. Internationaal was er opluchting over dat besluit, maar in eigen land krijgt de regering ook flink kritiek.

Sommige Duitsers zijn bang dat Duitsland zorgt voor een escalatie van het conflict door wapens te leveren. Anderen vrezen een mondiale wapenwedloop of twijfelen aan de bedoelingen van de NAVO en de VS. Mede door de beide wereldoorlogen is het pacifisme de afgelopen decennia voor velen in Duitsland een belangrijk uitgangspunt geweest. De toespraak van Scholz op 1 mei is ook te zien als een reactie op deze weerstand. 

Open brief

Een open brief in het tijdschtift 'Emma', ondertekend door intellectuelen en bekende Duitsers zoals schrijfster Juli Zeh, acteur Lars Eidinger, feministe Alice Schwarzer en filosoof Martin Walser, heeft inmiddels meer dan 150.000 ondertekenaars via actieplatform Change.org. De ondertekenaars roepen de regering op geen wapens meer te leveren, maar alles te doen voor een spoedige wapenstilstand en een compromis dat beide partijen kunnen accepteren.

Ze stellen dat het weliswaar een morele plicht is om voor Poetins agressie niet weerloos te wijken, maar dat die plicht ook grenzen heeft. Duitsland mag niet het risico nemen een nucleaire oorlog te veroorzaken. Ook zijn er grenzen aan het leed dat het verzet mag veroorzaken bij de burgers van Oekraïne. De regering mag niet denken dat de verantwoordelijkheid van een escalatie alleen bij de oorspronkelijke agressor ligt en niet ook bij degenen die hem een motief geven voor escalatie, stellen de briefschrijvers.

De brief zorgde voor veel discussie dit weekeinde. Muzikant en publicist Wolfgang Müller schreef een reactie op zijn site, die in Der Spiegel werd gepubliceerd. "Je moet een diepe buiging voor het recht van de sterkste niet als vredelievend pacifisme verkopen", aldus Müller. Hij vindt dat de ondertekenaars met hun zin over de verantwoordelijkheid voor een eventuele escalatie daders en slachtoffers omdraaien. Bovendien wordt de bedreiging uit Rusland volgens Müller niet afgewend als Duitsland zegt geen oorlog te willen en geen bedreiging te willen zijn. 

Uit de peiling Deutschlandtrend van afgelopen donderdag blijkt ook dat Duitsers verdeeld zijn over de kwestie. 45 Procent van de ondervraagden is voor het leveren van zware wapens aan Oekraïne, maar hetzelfde percentage (45 procent) is tegen. Vooral de aanhang van de SPD is verdeeld. 

Tagesschau over de toespraak van Scholz op Youtube:

<iframe title="YouTube video player" src="https://www.youtube.com/embed/-3CApjm14-0" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

 

Reacties

Peter Kraaijeveld - 3 mei 2022 23:01

Bijzonder dat deze discussie in Nederland niet gevoerd lijkt te worden. Bovendien is er in de Nederlandse pers geen aandacht voor. Ik word graag gecorrigeerd als ik mij vergis.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger