
Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'
Interview met Jacco Pekelder, directeur van het Zentrum für Niederlande-studien
Achtergrond - 15 juli 2022
- Auteur:
Redactie Duitslandweb
De Nederlander Jacco Pekelder, opgegroeid bij de Duitse grens, verruilde de Universiteit Utrecht voor de universiteit in Münster. Hij is sinds kort directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien. Duitslandweb sprak hem tussen de dozen in zijn woning in Utrecht, kort voor zijn definitieve verhuizing naar Münster. Pekelder is geboeid door de kleine, grijze verschillen tussen Nederland en Duitsland. "In eerste instantie denk je: die Duitsers tikken ongeveer hetzelfde als wij en dan kom je erachter dat alles toch weer net iets anders is."
"Niet de grote exotische afwijkingen maar juist die schijnbare overeenkomsten die stiekem toch heel anders zijnof op andere tradities teruggaan", die fascineren Pekelder. Hij kwam ze tegen tijdens meerdere verblijven aan Duitse universiteiten, onder meer als gasthoogleraar.
Pekelder vertelt in de podcast ook wat zijn plannen zijn met het Zentrum für Niederlande-Studien waar hij nu de scepter zwaait. Dat ze na zijn voorganger Friso Wielenga weer voor een Nederlander kozen, had hij niet verwacht. Hij wil het vergelijkende onderzoek niet langer beperken tot Nederland en Duitsland, maar ontwikkelingen in breder verband beoordelen, door bijvoorbeeld Denemarken of een ander land te betrekken. Een andere wens: "De grensregio explicieter in ons werk tot uitdrukking brengen." De grensoverschrijdende samenwerking blijft op cultureel gebied achter, vindt Pekelder. "Het is belangrijk dat we veel meer verhalen kennen over grensoverschrijdende samenwerking in heden en verleden."
Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’
Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees
Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.

Overvloed en onbehagen
Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen
Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.
Reacties
Geen reacties aanwezig