Duitslandweb logo Duitslandweb

Russische propaganda slaat aan in Oost-Duitsland

Kort nieuws - 3 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De propaganda en complottheorieën die Rusland over de oorlog in Oekraïne verspreidt, vinden steeds meer weerklank in Duitsland en vooral in het oosten van het land. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Duitse Center für Monitoring, Analyse und Strategie (CEMAS).

Voor het onderzoek zijn tussen 3 en 11 oktober dit jaar 2228 mensen in heel Duitsland geïnterviewd. Van hen vindt 18 procent dat Poetin actie ondernam tegen de 'mondiale elite die achter de schermen aan de touwtjes trekt'. Bij een eerder CEMAS-onderzoek in april was dat nog 12 procent. Daarnaast gelooft 12 procent van de ondervraagden dat Oekraïne samen met de VS geheime laboratoria heeft voor de productie van biologische wapens - een bewering die Russische overheidsinstanties verspreiden, maar die nooit is onderbouwd. 

Het onderzoek laat duidelijke verschillen zien tussen Oost- en West-Duitsland bij de beoordeling van pro-Russische propaganda, schrijft RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). In Oost-Duitsland is één op de drie ondervraagden het eens met de stelling dat de NAVO Rusland zo lang provoceerde totdat het een oorlog begon. In West-Duitsland ligt dat percentage een stuk lager. De pro-Russische boodschappen en complottheorieën krijgen volgens het onderzoek de meeste steun van AfD-kiezers. 

Het CEMAS concludeert dat de verspreiding van complottheorieën sinds april dit jaar aanzienlijk is toegenomen. "De crisis van de afgelopen maanden kan de ideale voedingsbodem zijn voor complotverhalen, die worden aangewakkerd en versterkt door zowel rechts-extremisten als Rusland", aldus CEMAS-directeur Pia Lamberty. Lees meer bij RND

Lees meer over pro-Russische sentimenten in Oost-Duitsland in ons artikel 'Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Klimakleber: hoe ver moeten jongeren gaan?

Klimakleber: hoe ver moeten jongeren gaan?

De klimaatacties van de afgelopen weken riepen een storm aan kritiek op in Duitsland. De 'Klimakleber' gaan te ver, vinden velen.


Lees meer

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Pas eind 2023 komt er onder Duitse druk een visverbod bij de Haringvlietdam om trekvissen te beschermen.


Lees meer

Het Duitse alcoholbeleid: Zum Wohl?

Het Duitse alcoholbeleid: Zum Wohl?

De alcoholregels zijn in Duitsland minder streng dan in Nederland. Vijf opvallende feiten op een rij.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger