Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag erkent 'Holodomor' als genocide

Kort nieuws - 30 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft woensdag de Holodomor - de door Stalin veroorzaakte hongersnood in Oekraïne 90 jaar geleden - als genocide erkend. Coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP en oppositiepartij CDU/CSU dienden een gezamenlijke ontwerpresolutie in, die woensdagavond is aangenomen. Die Linke en de AfD onthielden zich van stemming. 

Meer dan 3 miljoen Oekraïners zijn uitgehongerd vanaf 1932, door de gedwongen collectivisatie van de landbouw door de Russische dictator Stalin. Oekraïners werden vervolgd en gedeporteerd, oogsten werden in beslag genomen en regio's werden afgesloten zodat de mensen niet aan de honger konden ontsnappen. Ten tijde van de Sovjet Unie werd over deze door Stalin veroorzaakte  hongerperiode niet gesproken. De honger werd aan mislukte oogsten geweten.

De Bondsdag wil een signaal afgeven tegen het historisch revisionisme en het wil de slachtoffers eren, aldus een van de betrokken parlementariërs. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche Zeitung

Luister ook naar DIA-historicus Hanco Jürgens bij Met het oog op morgen op Radio 1 over de erkenning van de Holodomor als genocide

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger