Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag erkent 'Holodomor' als genocide

Kort nieuws - 30 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft woensdag de Holodomor - de door Stalin veroorzaakte hongersnood in Oekraïne 90 jaar geleden - als genocide erkend. Coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP en oppositiepartij CDU/CSU dienden een gezamenlijke ontwerpresolutie in, die woensdagavond is aangenomen. Die Linke en de AfD onthielden zich van stemming. 

Meer dan 3 miljoen Oekraïners zijn uitgehongerd vanaf 1932, door de gedwongen collectivisatie van de landbouw door de Russische dictator Stalin. Oekraïners werden vervolgd en gedeporteerd, oogsten werden in beslag genomen en regio's werden afgesloten zodat de mensen niet aan de honger konden ontsnappen. Ten tijde van de Sovjet Unie werd over deze door Stalin veroorzaakte  hongerperiode niet gesproken. De honger werd aan mislukte oogsten geweten.

De Bondsdag wil een signaal afgeven tegen het historisch revisionisme en het wil de slachtoffers eren, aldus een van de betrokken parlementariërs. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche Zeitung

Luister ook naar DIA-historicus Hanco Jürgens bij Met het oog op morgen op Radio 1 over de erkenning van de Holodomor als genocide

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar

In Duitsland is veel belangstelling voor 'Krisenjahr' 1923, waarin de Weimarrepubliek flink op de proef werd gesteld.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger