Duitslandweb logo Duitslandweb

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'
Podcast met ambassadeur Ronald van Roeden

Achtergrond - 16 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Veel wetten hebben grote consequenties in het Duits-Nederlandse grensgebied. De Nederlandse ambassadeur in Berlijn Ronald van Roeden heeft zich voorgenomen consequent in Den Haag aandacht te vragen voor de grenseffecten van wetgeving. Want dat wordt nog weleens vergeten, heeft hij gemerkt. 

In de nieuwe aflevering van de podcastreeks DIA Ontmoet... gaat Wiebke Pittlik, hoofdredacteur Duitslandweb bij het DIA, in gesprek met Ronald van Roeden, de Nederlandse ambassadeur in Berlijn. Van Roeden is nu iets meer dan een jaar ambassadeur in Duitsland en was daarvoor ambassadeur voor Nederland bij de Europese Unie. Ook heeft hij jarenlang in Den Haag gewerkt, onder andere als plaatsvervangend secretaris-generaal op het ministerie van Buitenlandse Zaken en als adviseur van de premier.

Dat hij de weg kent in politiek Den Haag is een groot voordeel, vertelt Van Roeden. Zijn werk bestaat er voor een groot deel uit dat hij mensen met elkaar in contact brengt, in Berlijn en Den Haag, maar ook in de verschillende Duitse deelstaten. De invloed van die federale structuur in Duitsland, dat krijg je vanuit Brussel veel minder mee, merkte hij.

Ook breekt Van Roeden een lans voor het spreken van de Duitse taal. Dat is niet alleen broodnodig maar ook erg verrrijkend, vindt hij.

 

Het gesprek is opgenomen op 10 november 2022 in Den Haag, op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger