Nieuwe plaquette bij 'Judensau' Regensburg
Kort nieuws - 24 januari 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebAl jarenlang wordt in de Duitse deelstaat Beieren over de omgang met de zogeheten Judensau (jodenzeug) op de Dom van Regenburg gediscussieerd. Een nieuw uitlegbordje dat het antisemitische beeldhouwwerk in een historische context moet plaatsen, werd maandag onthuld.
Na lange discussie werd in 2005 een eerste uitlegbordje onder het Judensau-reliëf aan de gevel van de Dom van Regensburg geplaatst. Omdat veel mensen uit de joodse gemeenschap de toelichting als ontoereikend beschouwden, besloot de regering in samenspraak met joden en christenen uit Regensburg een nieuwe versie te schrijven.
In de tekst op de nieuwe uitlegplaquette distantiëren de Beierse regering en het bisdom van Regensburg zich van de antisemitische weergave van joden. De nieuwe uitleg onder het Judensau-reliëf "geeft een signaal tegen antisemitisme af", aldus de Beierse minister van Cultuur Michael Piazolo (Freie Wähler) bij de onthulling.
Het reliëf werd in de veertiende eeuw tegenover de Joodse wijk op de Regenburgse Dom geplaatst. Op het gevelbeeldhouwwerk zijn mannen met Joodse hoeden te zien die aan de spenen van een varken zuigen. Het varken staat hier symbool voor de duivel en is in het joodse geloof een onrein dier. De Judensau beeldt joden als vijanden van de christenen af en was vooral bedoeld om haat te zaaien.
Sommigen vinden een uitlegbordje niet genoeg en eisen dat de antisemitische sculpturen volledig worden verwijderd. Over een soortgelijke Judensau op de beroemde Luther-kerk in Wittenberg (Saksen-Anhalt) spanden tegenstanders een rechtszaak aan, maar het Bundesgerichtshof oordeelde vorig jaar dat het reliëf met de bijbehorende uitlegplaquette mag blijven. De zaak ligt nu bij het Bundesverfassungsgericht, het Duits Constitutioneel Hof.
Het Judensau-motief is nog op enkele tientallen gebouwen in Europa te vinden, met name in het Duitse taalgebied. Het werd in de middeleeuwen op kerken afgebeeld om haat te zaaien tegen joden. Onder meer in Bayreuth, Frankfurt am Main en Freising zijn zulke reliëfs daadwerkelijk verwijderd. Lees meer bij Der Spiegel en FAZ en bij de gemeente Regensburg
Lees meer over 'Cultuur':
‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’
Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.
Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland
Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.
Deutsches Kino: Duitsland in 5 films
Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.
Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond
De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.
Reacties
Geen reacties aanwezig