Duitslandweb logo Duitslandweb

Hans Modrow, voormalig DDR-premier, overleden

Kort nieuws - 12 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hans Modrow, de laatste communistische premier van de DDR, is zaterdag overleden. Hij is 95 jaar oud geworden. 

Modrow leidde de ministerraad van de DDR van 13 november 1989 - vier dagen na de val van de Muur - tot april 1990. Toen het Centraal Comité, het hoogste orgaan van de Sozialistische Einheitspartei Deutschland (SED), op 3 december 1989 onder grote druk aftrad, kwam de politieke leiding van de DDR in handen van Modrow. 

Na de val van de Muur onderhandelde Modrow met West-Duitsland over de eerste stappen van de Wiedervereinigung. Als prijs voor de Duitse eenheid eiste hij dat de nieuwe Duitse staat militair neutraal zou worden. Ook stond Modrows regering aan de wieg van de omstreden Treuhandanstalt, een organisatie die na de val van de Muur de Oost-Duitse bedrijven moest privatiseren en zo moest bijdragen aan de overgang van de planeconomie naar een markteconomie. 

Modrows ambtsperiode duurde slechts vijf maanden. Bij de eerste vrije verkiezingen in de DDR in maart 1990 kwam Allianz für Deutschland als winnaar uit de bus, een samenwerkingsverband van Oost-Duitse partijen gesteund door de CDU. Modrow moest plaatsmaken voor Lothar de Maizière, die minister-president werd. 

Ook daarna bleef Modrow politiek actief. Van 1990 tot 1994 zat hij voor de socialistische PDS (de opvolger van de SED) in de Bondsdag en van 1999 tot 2004 in het Europees Parlement. In 2007 ging de PDS op in Die Linke. Met de dood van Modrow verliest "onze partij een belangrijke persoonlijkheid", aldus Linke-fractievoorzitter Dietmar Bartsch en de voormalige fractievoorzitter Gregor Gysi. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer

'Bummelei' helpt het land niet vooruit

'Bummelei' helpt het land niet vooruit

De Groenen verwijten verkeersminister Volker Wissing 'Bummelei' bij het moderniseren van het Duitse spoor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger