Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-kanselier Merkel krijgt hoogste Duitse onderscheiding

Kort nieuws - 17 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voormalig bondskanselier Angela Merkel (CDU) ontvangt vandaag de hoogst mogelijke Duitse onderscheiding uit handen van bondspresident Frank-Walter Steinmeier (SPD) in Berlijn.

Merkel krijgt de hoogste Duitse orde van verdienste voor haar inzet tijdens haar 16-jarige kanselierschap. Daarin kreeg zij onder meer de maken met een financiële crisis, de komst van veel vluchtelingen vanaf 2015 en de coronapandemie. Het is de derde keer dat het 'Großkreuz in besonderer Ausführung' wordt uitgereikt, de hoogste medaille die kanseliers in Duitsland kunnen krijgen. In 1954 kreeg Konrad Adenauer (CDU) de onderscheiding en in 1998 Helmut Kohl (CDU). 

Op de keuze voor Merkel is ook kritiek, mede door haar Ruslandpolitiek, die sinds de Russische inval in Oekraïne in een ander licht is komen te staan. Voormalig Bondsdag-voorzitter Wolfgang Schäuble (CDU) zei onlangs dat het wellicht te vroeg is om Merkel net als Adenauer en Kohl de onderscheiding toe te kennen. 

Voor de ceremonie met diner mocht Merkel twintig gasten uitnodigen. Aanwezig zijn onder meer oud-voetbalbondscoach Jürgen Klinsmann, Merkels voormalige Büroleiterin Beate Baumann, oud-Kanzleramtsminister Peter Altmaier en de huidige bondskanselier Olaf Scholz (SPD). Lees meer bij ZDF en Spiegel Online

Merkel nam in december 2021 afscheid als bondskanselier van Duitsland. Over haar regeerperiode maakte Duitslandweb een tijdlijn en een podcast

Reacties

Nico - 25 april 2023 14:50

Ze heeft deze eer ook wel verdiend. Niet de meest gemakkelijke periode maar wel bewezen visie waar het met Europa naar toe moest. Als persoon machtig maar ook open, oprecht en bescheiden. Angela, van harte!

Reageer
Astrid Brongers - 17 april 2023 11:38

Gaaf zeg !

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger