Studie: Duitsland blijft achter in natuurbescherming
Kort nieuws - 11 juli 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitsland loopt in vergelijking met andere Europese landen ver achter bij de bescherming van zijn natuurgebieden. Van de 27 landen bungelt Duitsland vrijwel onderaan, blijkt uit een studie van de universiteit van Bologna.
In de biodiversiteitsstrategie van de EU staat dat de lidstaten in 2030 in totaal 30 procent van hun land- en zeeoppervlakte een beschermde status moeten hebben gegeven. Voor een derde van dat gebied, dus 10 procent, zou een strikte wettelijke bescherming moeten gelden. Het doel is de ecosystemen te versterken en biodiversiteit te behouden. Deze afspraken werden in december op de VN-biodiversiteitsconferentie gemaakt.
In de lijst van 27 EU-landen staat Duitsland op plaats 25, met slechts 0,6 procent aanwezen beschermd natuurgebied. Alleen Denemarken (0,2 procent) en België (0,1 procent) doen het slechter. Bovenaan de lijst staat Luxemburg, dat 36,6 procent van zijn oppervlakte heeft aangemerkt als strikt beschermd. Zweden volgt met 10,1 procent.
Volgens het ministerie van Milieu heeft Duitsland het 30- procent-doel wel gehaald. Duitsland heeft verschillende soorten beschermde gebieden, zoals natuurparken, vogelreservaten en nationale parken. De eisen voor deze gebieden verschillen. In sommige Duitse natuurparken mag bijvoorbeeld landbouw worden bedreven. Als je al die verschillende beschermde gebieden bij elkaar optelt, is de 30 procent volgens het ministerie al bereikt.
Natuurorganisaties bekrtiseren het Duitse natuurbeleid en stellen dat slechts in een paar van de gebieden biodiversiteit, soorten en ecosystemen worden beschermd. Lees meer bij Tagesschau en de vergelijkende EU-studie van de universiteit van Bologna
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Geen reacties aanwezig