Duitslandweb logo Duitslandweb

'Genderster' niet opgenomen in officiële Duitse spelling

Kort nieuws - 17 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Rechtschreibrat, de Duitse spellingsraad, heeft vrijdag besloten het gender-sterretje niet op te nemen in de officiële Duitse spellingsregels. Bij gendern wordt bijvoorbeeld een sterretje of dubbele punt in een woord gezet om de taal genderinclusiever te maken, bijvoorbeeld bij 'Student*innen' of ‘Student:innen’. Worden begrippen op deze manier geschreven dan hebben ze betrekking op mannen, vrouwen en alles daartussenin.

De genderster en de andere genderinclusieve leestekens "behoren niet tot het kerngebied van de Duitse spelling", zei raadsvoorzitter Josef Lange in een interview met Tagesschau. De karakters zouden volgens hem kunnen leiden tot grammaticale problemen die nog niet zijn opgelost. Anderzijds wil de raad niet haar ogen sluiten voor het gebruik van inclusief taalgebruik binnen bepaalde groepen en instellingen. De officiële taalvoorschriften moeten daarom worden aangevuld met een aparte bijlage over speciale symbolen, waarin ook de problemen met de gendertekens worden toegelicht, aldus het advies.

In Duitsland wordt al langer gedebatteerd over het gebruik van genderinclusieve taal en die discussie raakt steeds verder gepolariseerd. Zo heeft Thüringen eind vorig jaar een wet aangenomen die overheidsinstanties in de deelstaat verbiedt in hun communicatie nieuwe aanspreekvormen te gebruiken die non-binaire en intersekse personen insluiten. In Hamburg werd in 2021 juist een wet ingevoerd die medewerkers van overheidsinstanties aanspoort om wel inclusieve formuleringen te gebruiken. Lees meer op Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger