Duitslandweb logo Duitslandweb

Beieren verbiedt in bestuur en onderwijs genderneutrale taal

Kort nieuws - 21 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Beieren verbiedt genderneutraal taalgebruik op scholen, universiteiten en in het bestuur van de deelstaat. Eerder stelden ook andere deelstaten strengere regels op voor gendern, het gebruik van inclusieve taal. 

In Duitsland kun je inclusieve formuleringen gebruiken, zoals het Gendersternchen (‘Student*innen’) of de Gender-Doppelpunkt (‘Student:innen’). Daarmee worden dan alle mensen in de samenleving – mannen, vrouwen en iedereen die daar tussenin zit – aangesproken. Maar de deelstaatregering van Beieren wil geen "ideologiegedreven" taal in het schriftelijke verkeer van overheidsinstanties, en ook niet op scholen en universiteiten. Daarom heeft ze het gebruik van bijvoorbeeld het Gendersternchen en de Gender-Doppelpunkt per 1 april verboden.

Het verbod geldt voor schriftelijk verkeer, maar bijvoorbeeld ook voor teksten op websites van scholen en overheidsinstanties, voor lesmateriaal en voor brieven van scholen aan ouders. "Voor ons is de duidelijke boodschap: taal moet duidelijk en begrijpelijk zijn", aldus een Beierse regeringsvertegenwoordiger na de kabinetszitting waarin het verbod werd besloten. Volgens hem heeft genderneutraal taalgebruik "een sterk uitsluitend" effect. Beieren wil "de discussieruimte in een liberale, open samenleving daadwerkelijk openhouden". 

De Beierse koepel van lerarenorganisaties BLLV zegt blij te zijn dat het niet fout hoeft te worden gerekend als leerlingen in bijvoorbeeld proefwerken gendern. Jongeren willen dat niemand wordt buitengesloten en de maatschappelijke ontwikkeling staat voor diversiteit, aldus de BLLV-voorzitter. 

In de deelstaten Saksen en Saksen-Anhalt geldt het verbod op inclusieve taal wel voor schriftelijke uitingen van scholieren. Als ze daarin bijvoorbeeld het Gendersternchen en de Gender-Doppelpunkt gebruiken, moet dat worden fout gerekend. Ook Sleeswijk-Holstein heeft genderinclusief taalgebruik op scholen verboden. Thüringen nam in 2022 een wet aan die overheidsinstanties verbiedt in hun communicatie inclusieve aanspreekvormen te gebruiken. In Hamburg werd in 2021 juist een wet ingevoerd die medewerkers van overheidsinstanties aanspoort om wel inclusieve formuleringen te gebruiken.

Beieren verwijst voor het verbod naar de Rat der deutschen Rechtschreibung. Deze raad adviseert het gebruik van genderneutrale taal niet, maar verbiedt het ook nietLees meer bij de Bayerische Rundfunk

Zie ook op Duitslandweb:
‘Gendern’: Duitse worsteling met inclusieve taal (november 2022)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger