Duitse naturalisatietoets succesvol
Vrijwel alle deelnemers krijgen Duits paspoort

Achtergrond - 31 augustus 2010

Met welke woorden begint het Duitse volkslied en voor hoeveel jaar wordt de Bondsdag gekozen? Sinds 2008 moeten buitenlanders die Duitser willen worden dit soort vragen kunnen beantwoorden in een naturalisatietoets. Na aanvankelijke kritiek blijkt de test een succesverhaal: 98 procent van de deelnemers slaagt met vlag en wimpel.

Duitse naturalisatietoets succesvol
© dpa/picture-alliance

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is zeer tevreden met de uitkomst van de test. “We hebben goede resultaten geboekt”, zegt staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ole Schröder (CDU) in Die Welt. “De toets leidt ertoe dat de nieuwe staatsburgers zich met staatsburgerlijke vraagstukken moeten bezighouden”. Het hoge slagingspercentage laat volgens hem zien dat de vragen niet te moeilijk zijn.

Omstreden toets                                    

De invoering van de naturalisatietoets werd twee jaar geleden met stevige kritiek onthaald. Volgens de Turkse gemeenschap zou de test te moeilijk zijn en de toenmalige oppositiepartijen de FDP, Die Grünen en Die Linke vreesden voor een te hoge drempel op weg naar de Duitse nationaliteit.

Anders dan in Nederland is het slagen van de Duitse test geen voorwaarde voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning, maar gaat het hierbij om het verwerven van een Duits paspoort. De meeste deelnemers wonen al jaren in Duitsland en hebben vaak al een verblijfsvergunning. Immigranten hoeven in Duitsland vooralsnog geen verplichte integratiecursussen te volgen om aan een verblijfsvergunning te komen, zoals in Nederland.

Het Duitse examen bestaat uit 33 vragen, geselecteerd uit 310 meerkeuzevragen die op internet openbaar zijn gemaakt. Volgens Schröders gegevens telde de test tot 30 juni van dit jaar in totaal 120.000 deelnemers.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger