Duitslandweb logo Duitslandweb

Boeren protesteren tegen bezuinigingen

Achtergrond - 9 januari 2024 - Auteurs: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik

Boeren in Duitsland hebben deze week tot actieweek uitgeroepen. Nadat maandag op veel plekken het verkeer werd lamgelegd door blokkades van tractoren, bleven de acties op dinsdag beperkt. De demonstranten eisen dat de regering-Scholz terugkomt op het voornemen om subsidies te verminderen. 

Boeren protesteren tegen bezuinigingen
© H-stt/Wikimedia CC
Boeren protesteren met hun tractoren in München op 8 januari 2024.

De acties gaan nog de hele week door, hebben de boerenorganisaties aangegeven. Woensdag komt daar een staking bij de spoorwegen bij, die los staat van het boerenprotest. 

De Deutsche Bauernverband (DBV), een belangrijke koepelorganisatie van boeren, heeft opgeroepen tot de actieweek. Maandag werd aan die oproep massaal gehoor gegeven en werden onder meer opritten van snelwegen geblokkeerd door trekkers. In verschillende grote steden, zoals Berlijn, Hamburg, München, Keulen en Bremen trokken optochten van tractoren door de stad. Ook aan de grens met Nederland waren wegblokkades. Woensdag worden weer grotere demonstraties verwacht, onder meer in Berlijn, Dresden en Düsseldorf. 

DBV-voorzitter Joachim Rukwied vroeg de bevolking maandag om begrip voor de protesten. Volgens zijn organisatie is een actieweek nodig om de afschaffing van subsidies te voorkomen. Aanvankelijk wilde de regering van kanselier Olaf Scholz (SPD) twee voordelen voor de agrarische sector schrappen: de btw-vrijstelling voor landbouwvoertuigen en het belastingvoordeel dat boeren hebben op diesel. Dat leidde half december al tot een groot boerenprotest met duizenden tractoren in Berlijn. Eind vorige week zwakte de coalitie haar bezuinigingsplannen af. De btw-vrijstelling voor landbouwvoertuigen blijft behouden en het belastingvoordeel op diesel wordt niet in een keer, maar stapsgewijs afgeschaft. (Duitse boeren kunnen de accijns die ze betalen op diesel voor hun landbouwvoertuigen terugvragen van de belastingdienst.)

De toezeggingen van de regering zijn volgens de Duitse boerenorganisatie niet voldoende. De minister van Landbouw Cem Özdemir (Groenen) toont begrip voor de boeren, hij had de maatregelen liever niet genomen, zei hij herhaaldelijk. Maar door een tekort op de begroting moet de regering bezuinigen. Kanselier Scholz heeft laten weten dat hij de voorstellen niet verder zal afzwakken.

Duitse veiligheidsdiensten en politici van meerdere partijen vrezen dat de boerenprotesten in Duitsland radicaliseren en misbruikt kunnen worden door extreemrechts. "We zien al dat vooral in rechtse kringen en in het AfD-milieu geprobeerd wordt de protesten te instrumentaliseren", aldus de vice-voorzitter van de SPD-Bondsdagfractie. Volgens hem is dat vooral in Saksen en Thüringen het geval. Vorige week donderdag probeerden boze boeren in Schlüttsiel (Sleeswijk-Holstein) te verhinderen dat minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) van een veerboot aan land kon gaan. Ze probeerden de veerboot ook te bestormen. DBV-voorzitter Rukwied distantieerde zich van die actie. Hij noemt persoonlijke aanvallen en bedreigingen een 'no-go' en riep boeren op tot vreedzaam protest.

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger