RAF-proces ontregeld door conflict over motorfiets
Ruzie tussen aanklager en zoon Buback in proces Verena Becker

Achtergrond - 15 oktober 2010

Een conflict tussen de aanklagers overschaduwt het moordproces tegen voormalig RAF-terroriste Verena Becker. De officier van justitie en Michael Buback zijn het luidkeels oneens over een motorfiets die gebruikt werd tijdens de aanslag op Siegfried Buback in 1977.

RAF-proces ontregeld door conflict over motorfiets
© dpa/picture-alliance
Michael Buback speelt een opvallende rol in het proces tegen Verena Becker.

Procureur-generaal Siegfried Buback werd op 7 april 1977 in zijn auto door twee terroristen op een motor vermoord. De aanslag werd opgeëist door de Rote Armee Fraktion (RAF). Wie precies de vijftien schoten op Buback loste, is altijd onduidelijk gebleven. 33 jaar na dato is voormalig RAF-terroriste Verena Becker aangeklaagd als medeplichtige. Michael Buback, de zoon van, is er van overtuigd dat zij geschoten heeft maar daarna beschermd werd omdat ze met inlichtingendiensten samenwerkte, zo meldde Der Spiegel gisteren.

Het conflict tussen de officier van justitie en mede-aanklager Michael Buback gaat over de motor die tijdens de aanslag werd gebruikt. Tijdens het proces, dat vorige maand begon, bleek dat de federale recherche de motor was kwijtgeraakt. Dat was koren op de molen van Michael Buback. Hij verwijt het Duitse Openbaar Ministerie al langer nalatig te zijn.

Verrassing

Justitie had de motor niet decennialang bewaard maar ging alsnog op zoek toen het proces begon. Op de derde zittingsdag kwam de officier met een verrassing: de motor was terecht. Volgens Buback is het schandalig dat de motor ooit is vrijgegeven. Het was een “bewuste actie van de recherche”, zo zei hij deze week in Die Welt. De officier van justitie is van mening dat het volstrekt normaal is dat bewijsstukken na verloop van tijd worden vrijgegeven. De sfeer tussen Buback en de officier verslechterde zienderogen.

Gisteren werd het proces opnieuw op zijn kop gezet toen bekend werd dat Buback allang wist dat de recherche de motor niet meer had. Twee jaar geleden kreeg Buback een e-mail waarin hem werd aangeboden de motor te kopen of te bezichtigen. Buback deed het aanbod af als een ‘curiositeit’ en ging er niet op in. Toen de officier van justitie dit hoorde ontplofte hij: “Het is voor mij onbegrijpelijk dat u, nadat u mij jarenlang van alles verteld hebt, verzweeg dat iemand u de motor aangeboden heeft!”.

Brutaliteit

Buback verklaarde dat hij niet over de mail had verteld vanwege zijn moeizame relatie met het openbaar ministerie, dat zijn aanwijzingen veelvuldig in de wind sloeg. Voor de officier was de maat vol: “Dat is het toppunt! Ik heb nooit het contact met u afgebroken. Wat een brutaliteit!”, citeert Der Spiegel uit de zitting.

Het proces tegen Verena Becker gaat vandaag verder met het horen van getuigen die tijdens de aanslag in de buurt waren. Uit de verhoren blijkt volgens Der Spiegel vooral dat na 33 jaar niemand zich de gang van zaken nog exact kan herinneren.

Becker staat terecht als medeplichtig omdat er sporen van haar DNA zijn aangetroffen op de brieven waarmee de RAF de aanslag opeiste. Het Duitse openbaar ministerie gaat er, in tegenstelling tot Michael Buback, niet van uit dat Becker geschoten heeft. Becker werd na een schietpartij in 1977 tot levenslang veroordeeld. In 1989 kreeg ze gratie van bondspresident Von Weizsäcker.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger