Duitslandweb logo Duitslandweb

Rel op onderwijsministerie om academische vrijheid

Kort nieuws - 17 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Onderwijs, Bettina Stark-Watzinger (FDP), wil dat haar hoogste ambtenaar, staatssecretaris Sabine Döring, uit haar functie wordt ontheven. Aanleiding is haar reactie op een open brief van Berlijnse docenten die universiteitsbesturen oproepen geen politie op studenten af te sturen die protesteren tegen het geweld in Gaza.

De ongeveer honderd docenten van hogescholen en universiteiten in Berlijn stuurden de brief na de ontruiming van de Freie Universität Berlin begin mei. Daar maakte de politie met geweld een einde aan een studentenbezetting.

De docenten stelden in de brief dat de universiteit de vrijheid van verzameling en de vrijheid van meningsuiting dient te beschermen. Met het oog op de dramatische humanitaire crisis in Gaza en de aangekondigde bombardementen op Rafah moet de urgentie van hun protest ook te begrijpen zijn voor wie het niet eens is met hun eisen of protestvorm, aldus de ondertekenaars. Over de brief was minister Stark-Watzinger verbijsterd. Ze vond dat voorbij werd gegaan aan de misdaden van Hamas.

Staatssecretaris Döring liet vervolgens uitzoeken of de (vakgroepen van) docenten kunnen worden gekort op subsidies. Dit kwam via het actualiteitenprogramma Panorama van de ARD naar buiten. Stark-Watzinger bevestigde vandaag dat haar topambtenaar inderdaad een dergelijk verzoek heeft gedaan. "De vrijheid van wetenschap is een hoog goed en met recht grondwettelijk beschermd", aldus de minister. De actie van de staatssecretaris zou het vertrouwen van wetenschappers in het ministerie kunnen beschadigen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger