Duitslandweb logo Duitslandweb

Politie ontruimt pro-Palestijns protestkamp FU Berlin

Kort nieuws - 7 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De politie heeft dinsdagmiddag een pro-Palestijns protestkamp ontruimd van studenten van de Freie Universität Berlin.

De studenten hadden dinsdagochtend een binnenhof van de FU in Berlijn bezet voor een pro-Palestijns protestkamp. De universiteit zegde een deel van de colleges af. De studenten probeerden volgens de FU Berlin ook collegezalen en andere ruimtes binnen te dringen en die te bezetten en er zouden vernielingen zijn geweest. "Deze vorm van protest is niet op dialoog gericht. Een bezetting op het terrein van de FU is niet acceptabel", liet rector Günter Ziegler weten.

Burgemeester van Berlijn Kai Wegner (CDU) veroordeelde de actie van de studenten. Hij wil in Berlijn "geen situatie zoals aan de universiteiten in Amerika", zei hij. In de VS kwam het de afgelopen weken tot gewelddadige ontruimingen van protestkampen, waarover ook meldingen van antisemitisme waren binnengekomen. "We mogen ook op hogescholen niet wegkijken als antisemitische leuzen en Jodenhaat op universiteiten worden verspreid", aldus Wegener. "We zullen er als regering van Berlijn alles aan doen dat Joodse studenten niet bang zijn om op de universiteit te komen." Enkele dagen geleden was er ook een pro-Palestijns protest aan de Humboldt Universität in Berlijn. Volgens de Berlijnse minister van Wetenschap Ina Czyborra is protest tegen oorlog legitiem, maar niet op de manier waarop de studenten dat doen, "gericht op confrontatie en niet op dialoog".

Aan de bezetting op de FU Berlin deden zo'n rond de 100 studenten mee, naar eigen zeggen van verschillende universiteiten. Ze hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Wanneer onrecht recht wordt, wordt verzet plicht' en 'Fight colonial power'. Ook hingen ze een lijst met namen van gedode Palestijnen aan het universiteitsgebouw. Volgens de Tagesspiegel scholden ze een aanwezige journalist uit voor leugenaar en riepen ze 'German Nazi-Media'.

Bij de ontruiming van de binnenplaats kwam het tot ongeregeldheden en gewelddadigheden tussen de politie en de demonstranten en er zou pepperspray zijn ingezet. Lees meer bij Die Zeit, Der Spiegel en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger