Duitslandweb logo Duitslandweb

EK 2024: 'Oranje-Wahnsinn' in Dortmund

Kort nieuws - 10 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Dortmund bereidt zich voor op de 'Oranje-Wahnsinn'. Vanavond spelen Nederland en Engeland de halve finale van het EK voetbal voor mannen in de stad. De politie houdt rekening met 80.000 tot 100.000 Nederlandse voetbalfans die de wedstrijd in Dortmund willen meemaken.

Omdat Dortmund zo dichtbij Nederland ligt, verwacht de stad een enorme toestroom van Nederlandse voetbalfans. Net als bij voorgaande wedstrijden van Nederland trekken de fans in een Oranjemars naar het stadion, dit keer dat van Borussia Dortmund. De mars begint om 16.30 uur op de Kampstrasse en de politie gaat ervan uit dat daar 70.000 tot 80.000 Oranjefans aan meedoen.

"De Nederlanders brengen dan ook hun beroemde party-bus mee, die de Fan-Walk aanvoert", aldus een van de organisatoren van de EK-wedstrijden in Dortmund. Het 'Van links naar rechts' van de Snollebollekes, de hit van de Oranjemarsen van dit EK, en het daaropvolgende 'döpdödödöp' - zoals Duitse media het schrijven - kunnen veel Duitsers inmiddels ook meezingen.

Het merendeel van de Nederlandse fans heeft geen kaartje voor de wedstrijd en zal die op een van de pleinen of parken op grote schermen willen bekijken. Daar is voor extra plek gezorgd. Zo kunnen in het Westfalenpark 43.000 fans terecht en op de Friedensplatz 6.500. Maar dat plein is sinds 14.00 uur vol. Ook voor Fan-Zone in het Westfalenpark raadt de politie aan op tijd te komen: als het vol is, wordt niemand meer toegelaten.

In het centrum van Dortmund was het gezang van Nederlandse fans woensdagochtend al te horen, meldt de regionale nieuwssite Ruhr24. De oude markt kleurde 10 uur voor het begin van de wedstrijd al oranje. Ook Engelse fans verzamelen zich in de stad en aan het begin van de middag ging het er tussen de supporters van beide landen vriendschappelijk aan toe. Het verkeer moet in Dortmund rekening houden met afzettingen en omleidingen, waarschuwt de politie. Lees meer bij Der Westen, t-online en het liveblog van Ruhr24 

Zie ook:
Sportschau vergelijkt de teams van de 'geschichtsträchtigen Fußballnationen' Nederland en Engeland
Duitse voetbalwoorden op Duitslandweb: van Anschlusstreffer tot Zittersieg

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR

Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR

Kogelstootster Els van Noorduijn trainde in de jaren 60 in de DDR. Dat het regime toen zijn dopingssysteem opbouwde, hoorde ze pas veel later.


Lees meer

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

Wil je het Duitse EK-nieuws en de commentatoren volgen? Hier de opvallendste Duitse voetbalwoorden.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger