Regeerakkoord CDU en SPD in Saksen
Kort nieuws - 5 december 2024De CDU en de SPD zijn het in de Oost-Duitse deelstaat Saksen eens geworden over een coalitieakkoord. De twee partijen hebben geen meerderheid in het deelstaatparlement.
Het coalitieakkoord is woensdag door de twee partijen gepresenteerd. De nieuwe deelstaatregering zal moeten bezuinigen en daarom hebben CDU en SPD besloten de pensioenafdrachten voor ambtenaren in de deelstaat te verlagen, in de hoop dat de inleg genoeg rendeert om de pensioenen in de toekomst te kunnen betalen. Ook willen de coalitiepartners het aantal ministers en staatssecretarissen in de deelstaatregering terugdringen.
De coalitie komt 10 zetels tekort voor een meerderheid in het deelstaatparlement van Saksen. De coalitie is daarmee afhankelijk van de oppositie. De twee partijen hebben daarom aangegeven de oppositie vroeg te willen betrekken bij de vormgeving van wetsvoorstellen.
Zittend minister-president Michael Kretschmer (CDU) heeft aangegeven door te willen in zijn ambt. Het is onduidelijk of daarvoor voldoende steun is in het deelstaatparlement. Verschillende oppositiepartijen hebben voor steun aan Kretschmer aanvullende eisen gesteld.
Op 1 september waren er verkiezingen in Saksen. De CDU won de verkiezingen (41 zetels), nipt voor de AfD (40 zetels). Daarachter eindigden de BSW (15 zetels), SPD (10 zetels), Groenen (7 zetels), Die Linke (6 zetels) en de Freie Wähler (1 zetel). Lees meer bij Tagesschau en Der Tagesspiegel
Lees meer over 'Verkiezingen in Oost-Duitsland':
Coalitievorming met BSW in Oost-Duitsland lastig
De 'Brombeerkoalitionen' (braamcoalities) tussen CDU, SPD en BSW komen moeilijk van de grond.
Brandenburg: SPD grootste partij, klein verschil met AfD
De winst is een opluchting voor de SPD, maar Die Linke en de Groenen verdwijnen uit het deelstaatparlement.
AfD koerst ook in Brandenburg af op winst
De AfD lijkt komende zondag in Brandenburg de grootste partij te worden bij de deelstaatverkiezingen.
Winst AfD alarmeert Oost-Duitse bedrijven
Bedrijven in Saksen en Thüringen vrezen de invloed van de AfD op de economie. Het is nu al moeilijker buitenlandse vakkrachten te werven, zeggen ze.
Reacties
Geen reacties aanwezig