Merkel wil dat banken helpen bij redding euro
Clausules en nieuw vangnet moeten bankroet landen voorkomen

Achtergrond - 25 november 2010

Bondskanselier Merkel weet hoe het permanent crisismechanisme voor EU-landen in financiële nood er uit moet zien: staatsleningen zijn dan voor banken niet meer risicoloos en er komt een noodfonds waaraan ook het IMF bijdraagt. De weerstand tegen haar plannen is groot.

Merkel wil dat banken helpen bij redding euro
© Council of the European Union
Kanselier Merkel wil dat private investeerders ook verantwoordelijkheid dragen voor de euro.

Bondskanselier Merkel maakt zich zorgen om de euro. Na Griekenland moet ook Ierland in Brussel om financiële steun vragen. Voor beide landen dreigt het gevaar dat ze niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Geld lenen kost deze landen steeds meer geld en daardoor verslechtert hun financiële positie snel. De onrust neemt met sprongen toe nu ook Portugal, Spanje en Italië worstelen met hun financiën, zo meldt Der Spiegel vandaag.

Het huidige Europese financiële vangnet van 750 miljard euro houdt in 2013 op te bestaan. Kanselier Merkel was niet erg gelukkig met deze regeling omdat Duitsland er het meeste voor moet betalen. De Europese Unie ontwerpt momenteel een permanent crisismechanisme dat moet ingrijpen wanneer eurolanden failliet dreigen gaan. Als het aan Merkel ligt gaan private investeerders zoals banken een deel van het risico dragen.

Clausules

Tijdens het begrotingsdebat dat deze week in de Bondsdag plaatsvindt benadrukte Merkel nog eens dat de Duitse belastingbetaler niet in zijn eentje voor de eurocrisis hoeft te betalen. “Is de politiek moedig genoeg om ook degenen die aan de crisis geld verdienen de risico’s te laten opvangen of is de handel in staatsleningen de enige economische sector zonder risico? Ik zie niets in zo’n Luilekkerland”, zei Merkel.

Met speciale clausules in staatsleningen wil de Duitse regering private investeerders een deel van het risico laten dragen. Mocht een land niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen, dan is het mogelijk om de betalingsvoorwaarden van de staatslening te veranderen. Op deze manier is het mogelijk om de looptijd van een lening of de te betalen rente te veranderen en kan in het geleende bedrag gesneden worden, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gisteren.

Vangnet

Naast speciale clausules wil de Duitse regering een nieuw financieel vangnet creëren. Als het aan de Duitsers ligt gaat ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hier een bijdrage aan leveren. Het vangnet moet deels gefinancierd worden met de opbrengst van boetes betaald door landen die hun financiën niet op orde hebben. Daarnaast dragen de lidstaten via een verdeelsleutel bij aan het noodfonds, meldde de FAZ.

Of kanselier Merkel haar zin krijgt is nog maar de vraag. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet ziet niets in het plan. Volgens hem drijft alleen al het discussiëren over de deelname van private investeerders de rente omhoog, aldus het Handelsblatt vandaag. Dat is nadelig voor landen die nu geld moeten lenen om aan hun verplichtingen te voldoen. Hoe het nieuwe crisismechanisme er daadwerkelijk uit gaat zien hangt af van de eerstvolgende Europese top op 16 december. Dan blijkt of de bondskanselier de overige lidstaten heeft kunnen overtuigen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger