Rechter wil leger inzetten in eigen land
Wijziging grondwet nodig voor inzet leger in strijd tegen terrorisme

Achtergrond - 23 december 2010

De terreurdreiging in Duitsland doet het debat over de inzet van het leger opnieuw oplaaien. De vice-president van de hoogste Duitse rechtbank wil daarvoor de grondwet veranderen. Eerdere pogingen strandden bij dit Constitutionele Hof of konden niet op een meerderheid in het parlement rekenen.

Rechter wil leger inzetten in eigen land
© dpa/picture-alliance
Rechter Ferdinand Kirchhof (rechts) wil de Duitse grondwet veranderen.

De vice-president van de hoogste Duitse rechtbank, Ferdinand Kirchhof, wil dat het Duitse leger in de toekomst kan worden ingezet in de strijd tegen terrorisme. De strijdkrachten kunnen “bepaalde politietaken zoals de bescherming van gebouwen overnemen”, aldus de rechter vandaag in het Hamburger Abendblatt. Hij wil de grondwet wijzigen zodat er “effectiever op terreurdreiging wordt gereageerd”.

De inzet van het Duitse leger in het binnenland is tot op heden in strijd met de grondwet. Alleen in het geval van natuurrampen en zeer ernstige calamiteiten kan een deelstaat de hulp van het leger inroepen. Als het aan Kirchhof ligt mag een deelstaat ook bij een terroristische aanval op bijvoorbeeld een kerncentrale de strijdkrachten om hulp vragen, aldus weekblad Der Spiegel.

Gekaapte vliegtuigen

Eerdere pogingen om een ingrijpen van het leger in het binnenland mogelijk te maken mislukten. In 2006 werd een wet die het neerhalen van gekaapte vliegtuigen toestond door het Constitutioneel Hof ongrondwettig verklaard. Het Hof oordeelde dat een terroristische aanslag weliswaar een zeer ernstige calamiteit is maar dat het leger dan alleen met politionele middelen en niet met militaire wapens mag ingrijpen. Voor het neerhalen van vliegtuigen is een grondwetswijziging noodzakelijk, aldus de rechters.

De grondwetswijziging die in 2008 door een coalitie van CDU en SPD werd voorgesteld, haalde het niet omdat de SPD-parlementariërs die uiteindelijk te ver vonden gaan. Volgens de SPD is de bestrijding van terrorisme geen oorlogsvoering en moeten de taken van het leger en politie niet met elkaar worden vermengd. Ook de huidige minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizìere beet zijn tanden stuk op het onderwerp. In februari liet hij weten dat een wijziging van de grondwet onhaalbaar was omdat de noodzakelijke meerderheid in de Bondsdag ontbrak, aldus weekblad Die Zeit destijds.

De CDU heeft nog steeds wel oren naar een wetswijziging maar de huidige coalitiepartner, de FDP, keerde zich direct tegen het voorstel van Kirchhof. De minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) wil niet meewerken aan een wetswijziging. “Liberalen hebben altijd de scheiding tussen politie en leger verdedigd, ook in moeilijke tijden. Wij zijn het aan onze kiezers verplicht om dat ook nu te doen.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger