Spil smeergeldaffaire CDU uitgeleverd
Nieuws
Achtergrond - 3 augustus 2009
(3 augustus 2009) De Duitse wapenhandelaar Karlheinz Schreiber (73) is maandagochtend geland in München na uitlevering door Canada. Hij zal in Duitsland terechtstaan voor belastingontduiking, corruptie en zijn betrokkenheid bij de zwartgeldaffaire waarin de CDU in de jaren negentig verzeild raakt
In 1991 zou toenmalig CDU-staatssecretaris van Defensie Holger Pfahls 3,8 miljoen D-mark (zo’n 1,9 miljoen euro) aan smeergeld van Schreiber hebben aangenomen. In ruil daarvoor zou de regering van bondskanselier Helmut Kohl hem toestemming hebben gegeven voor de omstreden levering van 36 Duitse tanks aan Saoedi-Arabië.
Illegale giften
De zaak kwam in 1995 aan het licht toen de Duitse justitie de malafide belastingpraktijken van Schreiber onderzocht. Uit het onderzoek bleek ook dat toenmalig CDU-fractie- en partijvoorzitter en huidig minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble een illegale gift van 100 duizend D-mark heeft aangenomen van de wapenhandelaar.
In 1999 bleek dat voormalig bondskanselier Kohl op de hoogte was van de dubieuze partijfinancieringen. Kohl werd in 2001 veroordeeld tot een boete van 300 duizend D-mark, Schäuble legde een jaar eerder zijn ambt als partij- en fractievoorzitter neer. Als partijvoorzitter werd hij opgevolgd door huidig bondskanselier Angela Merkel.
Merkel distantieerde zich vanaf het begin van de zwartgeldaffaire van haar leermeester Kohl en probeerde ook al te nauw contact met Schäuble te mijden. Schäuble keerde in 2005 terug in het centrum van de macht toen Merkel hem benoemde tot minister van Binnenlandse Zaken. Ze had de door de wol geverfde christendemocraat nodig om tegenwicht te bieden tegen coalitiepartner SPD.
Met Schreibers uitlevering komt een einde aan tien jaar juridisch touwtrekken. Duitsland vroeg naar aanleiding van het smeergeldschandaal om de uitlevering van de Duitser, die beschikt over een Canadees paspoort. In 2004 zegde Canada toe Schreiber uit te leveren, maar de Duitser wist het besluit jarenlang met succes juridisch aan te vechten. Donderdag bleken Schreibers juridische mogelijkheden uitgeput.
Canada wachtte overigens ook met de uitlevering in verband met een eigen onderzoek naar de voormalige Canadese premier Brian Mulroney. De politicus, premier van 1983 tot 1993, gaf toe om nog onduidelijke redenen 225 duizend Canadese dollar van Schreiber te hebben ontvangen, zij het na afloop van zijn ambtstermijn. Die verhoren werden onlangs afgesloten, waarna niets Schreibers uitlevering meer in de weg stond.
'Politiek proces'
Volgens Schreiber heeft zijn uitlevering alles te maken met de bondsdagverkiezingen in september. De wapenhandelaar vermoedt dat de SPD electoraal garen wil spinnen met zijn uitlevering. “Nu wordt alles weer opgerakeld, het hele circus begint weer”, aldus Schreiber. “Dit bewijst dat de SPD alles doet om de verkiezingen te winnen.”
Volgens de Berlijnse krant Der Tagesspiegel vreest Schreiber een oneerlijk, politiek proces. De wapenhandelaar zou een brief naar bondskanselier Merkel hebben gestuurd waarin hij zijn zorgen uitte. Het is nog niet bekend wanneer Schreiber voor het gerecht zal verschijnen.
De SPD ontkent politieke munt te willen slaan uit Schreibers uitlevering. "Toch zullen we het proces nauwlettend in de gaten houden", aldus een woordvoerder van de sociaaldemocraten. De SPD denkt dat eventuele onthullingen van de wapenhandelaar vooral Schäuble kunnen schaden.
De christendemocraten maken zich vooralsnog weinig zorgen. "Dit proces is politiek niet relevant", aldus Horst Seehofer, partijvoorzitter van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU. De FDP, beoogd coalitiepartner van de CDU na de verkiezingen, noemt Schreibers uitlevering zo kort voor de verkiezingen "onaangenaam".
Spiegel Online / heute.de / Tagesspiegel Online / Zeit Online
Afbeelding:
Reacties
Geen reacties aanwezig