Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits moet eenvoudiger worden
Bondsdag praat over eenvoudig Duits taalgebruik

Achtergrond - 18 april 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Terwijl in Nederland de Dag van de Duitse taal plaatsvindt, debatteert het Duitse parlement vandaag over eenvoudig taalgebruik. De aanpak hiervan laat flink te wensen over, vindt de SPD. Nederland doet dit volgens de sociaaldemocraten beter.

Duits moet eenvoudiger worden
© dpa/picture-alliance
Een dergelijk initiatief bestaat nog niet voor 'eenvoudige taal'.

Ellenlange Duitse zinnen in bureaucratentaal zijn voor Nederlanders vaak een hels karwei om doorheen te komen. Maar ook veel Duitsers komen er niet uit. Lange Duitse woorden als Schienengüterfernverkehrnetz (spoorgoederenlangeafstandsnet) of Wachstumbeschleunigungsgesetz (groeiversnellingswet) helpen daarbij niet echt.

Twee vijfde van de Duitse beroepsbevolking blijkt niet over voldoende leesvaardigheid te beschikken om goed met de taal uit de voeten te kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs. De SPD wil dat er meer gedaan wordt om Duits toegankelijker te maken. Daarom vindt er vandaag op initiatief van de sociaaldemocraten in de Bondsdag een debat plaats over eenvoudig taalgebruik.

Verschil 'einfach' en 'leicht'

Er zijn eerder stappen gezet om geschreven Duits toegankelijker te maken voor mensen die moeite hebben met lezen, maar inhoudelijk rammelt het beleid volgens SPD. Zo wordt er vaak geen onderscheid gemaakt tussen leichte Sprache (makkelijke taal) en einfache Sprache (eenvoudige taal). De eerste categorie wordt voornamelijk gebruikt voor mensen met een verstandelijke beperking, leggen de initiatiefnemers van het debat in hun voorstel uit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van afbeeldingen, eenvoudige woorden en hele korte zinnen. Een voorbeeld is het onderdeel 'Bundes-Tag' op de website van de Bondsdag. 

Maar lang niet iedereen met een leesprobleem heeft ook zo’n beperking. Mensen die alleen maar moeite hebben met lezen, worden op deze manier niet goed geholpen. Deze groep heeft juist behoefte aan zogeheten ‘eenvoudige taal’ die jargon vermijdt, geen leenwoorden bevat en een groter lettertype heeft.

Nederland gidsland

Als voorbeelden van een landen die wel goed omgaan met eenvoudig taalgebruik noemt de SPD Nederland en Zweden. Hier wordt al veel langer het gebruik van ‘eenvoudige taal’ gestimuleerd. Dat heeft volgens de partij tot gevolg dat mensen sneller informatie vinden en dat ze door oefenen gaandeweg een hoger niveau bereiken.

Ook prijzen ze dat er in Nederland zoiets bestaat als een "allesomvattende strategie". Hierbij valt niet alleen te denken aan eenvoudige taal op overheidssites, maar ook aan de tv-spotjes waarin het probleem van laaggeletterdheid aan een breed publiek wordt uitgelegd. Daarnaast worden mensen aangespoord om hulp te zoeken.

Tags: taal

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Dag van de Duitse taal 2021 draait om uitwisseling

Dag van de Duitse taal 2021 draait om uitwisseling

Het is Dag van de Duitse taal. Een feestje voor scholen, maar zeker ook voor taalliefhebbers.


Lees meer

De Duitse zoektocht naar genderneutrale taal

De Duitse zoektocht naar genderneutrale taal

In Duitsland is veel te doen om genderneutraal taalgebruik. Wat zeggen de taalwetenschappers?


Lees meer

Blikverruimend

Blikverruimend

De vraag ‘waarom Duits?’ is bijna net zo moeilijk te beantwoorden als ‘waarom literatuur?’ Gastcolumn ter gelegenheid van de Dag van de Duitse taal.


Lees meer

Sprechstunde: Duitse taal

Sprechstunde: Duitse taal

Trixie Hölsgens en Synke Hotje van de Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut beantwoorden vragen over de Duitse taal.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger