Verbod op genmaïs is Beiers onderonsje
Nieuws

Achtergrond - 15 april 2009

(15 april 2009) Genetisch gemanipuleerde maïs mag in Duitsland niet meer commercieel worden verbouwd. Dat heeft minister Ilse Aigner van Landbouw (CSU) gisteren besloten. Juist binnen haar eigen zusterpartij CDU is die beslissing omstreden.

Genetisch gemanipuleerde maïs van Monsanto. Afbeelding: Monsanto.comHet besluit kwam net op tijd. De genmaïs van het type MON 810 stond op het punt gezaaid te worden op rond 3700 hectare grond in met name Oost-Duitsland. Doorslaggevend voor het verbod was volgens Aigner een Luxemburgs onderzoek, waaruit kon worden geconcludeerd dat genetisch gemanipuleerde maïs gevaren voor het milieu met zich meebrengt.

Applaus

Het verbod vormt Aigners belangrijkste beslissing sinds ze haar post in november 2008 overnam van haar naar Beieren vertrokken partijvoorzitter Horst Seehofer. Ze ontvangt er applaus voor van oppositiepartijen Bündnis 90/Die Grünen en Die Linke. Ook natuurbeschermers en veel boeren zijn blij met het verbod.

De grootste pleitbezorgers van het verbieden van genmaïs vormen haar partijgenoten van de Beierse CSU. Zozeer zelfs, dat de Duitse media vermoeden dat Aigner is bezweken onder de druk uit de eigen partij. “Er zijn argumenten die daarvoor spreken,” zo meent Die Welt.

Beierse belangen

Seehofer, naast partijvoorzitter ook minister-president van Beieren, pleitte eind maart nog voor een dergelijk verbod. Daar zitten volgens Die Welt vooral Beierse belangen achter, want als Landbouwminister was Seehofer juist verantwoordelijk voor het toelaten van dit type genmaïs.

De agrarische gemeenschap in Beieren is fel gekant tegen genmaïs. Boeren vormen traditioneel gezien de belangrijkste kiezersgroep van de CSU. Toen zij zich bij de laatste deelstaatverkiezingen massaal van de partij afwendden, leverde dat de CSU de grootste verkiezingsnederlaag uit de geschiedenis op. Seehofer wil dit kiezerspotentieel nu met het verbod op genmaïs weer voor zich terugwinnen, zo speculeert Die Welt.

Zure gezichten

Daarvoor moeten hij en Aigner wel zure gezichten bij zusterpartij CDU voor lief nemen. Minister Annette Schavan van Wetenschap geldt als groot voorstander van genetische manipulatie, net als haar partijgenote bondskanselier Angela Merkel.

Ook Aigner zelf vertegenwoordigde in haar vroegere hoedanigheid als woordvoerder voor Onderwijs en Wetenschap de positie van Schavan. Vandaar dat ze zich nu haastte te benadrukken dat ze met haar verbod “geen principebesluit voor de toekomstige omgang met gentechniek” heeft genomen. Aan die uitspraak belooft de CDU haar te houden.

Verboden

Duitsland is het zesde EU-land dat de teelt van genmaïs van het type MON 810 verbiedt, na Frankrijk, Griekenland, Oostenrijk, Hongarije en Luxemburg. Begin maart hebben de Europese ministers van Milieu bevestigd dat dit niet in strijd is met de Europese regels, zoals de Europese Commissie beweerde.

De leverancier van het maïs, het Amerikaanse bedrijf Monsanto, onderzoekt of beroep tegen het besluit mogelijk is.

                                                                               Die Welt / Spiegel Online

Afbeelding:

www.monsanto.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger