Merkel verdedigt crisisbeleid in de Bondsdag
Nieuws
Achtergrond - 19 maart 2009
(19 maart 2009) Kanselier Merkel heeft vanmorgen in een regeringsverklaring voor de Bondsdag haar crisisbeleid verdedigd. Ze benadrukte het belang van Europese samenwerking en gaf aan dat er geen plaats is voor een nieuw Duits conjunctuurpakket. Daarmee reageert ze onder meer op de harde kritiek van coalitiepartner SPD.
“We presteren bovengemiddeld”, aldus de kanselier donderdagochtend in de Bondsdag. Duitsland draagt meer dan 80 miljard euro bij aan de Europese conjunctuurimpuls van ruim 400 miljard euro voor 2009 en 2010. Dat is 4,7 procent van het BNP, zei Merkel vlak voor het begin van de EU-top, die vandaag en morgen in Brussel plaatsvindt. Daar spreken de 27 regeringsleiders over een gemeenschappelijk crisisbeleid.
Merkel benadrukte in haar verklaring het belang van samenwerking op Europees niveau en met andere grote industriestaten. “Dat is de enige manier om weer groei en werkgelegenheid te krijgen”. Ze waarschuwde voor protectionisme. De verschillende landen moeten nationale maatregelen onderling beter afstemmen, vindt Merkel.
Kritiek SPD
Een extra conjunctuurpakket voor Duitsland is volgens de kanselier niet aan de orde. “Het heeft geen zin geld uit te geven voor 2013, 2014 en 2015 als we ervan uitgaan dat de crisis dan allang weer voorbij is.”
Merkel lijkt hiermee niet toe te geven aan de kritiek van coalitiepartner SPD. SPD-voorzitter Franz Müntefering en kanselierskandidaat Frank-Walter Steinmeier noemden haar crisismanagement woensdag in verschillende Duitse media ongeloofwaardig, omdat de kanselier “zich internationaal inzet voor maatregelen die ze in eigen land niet wil nemen”.
Minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier liet eerder deze week in de Berliner Zeitung weten dat Duitsland een “moedige leiding” nodig heeft. Merkel voldoet volgens hem niet aan die kwalificatie omdat ze ervoor terugdeinst de lonen van topmanagers aan te pakken en een nieuwe regeling voor de financiële markten te treffen.
Bankgeheim Zwitserland
Merkel ging in haar regeringsverklaring ook in op de versoepeling van het bankgeheim van landen als Zwitserland en Luxemburg. Die gaven vorige week aan hun bankgeheim te willen afzwakken en informatie met andere landen te gaan uitwisselen. Merkel zei dat het aan de internationale druk te danken is dat deze landen hiertoe zijn overgegaan. Vooral Duitsland heeft de afgelopen maanden aangedrongen op de versoepeling van het bankgeheim.
Minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD) gaat de aangekondigde aanpassing echter nog niet ver genoeg. Eerder deze week uitte hij harde kritiek op Zwitserland, dat met zijn bankgeheim “buitenlanders uitnodigt wetten in hun eigen land te overtreden”. Dat is, aldus de minister, tegen de regelgeving van de OESO, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling. Zwitserland riep vervolgens de Duitse ambassadeur op het matje.
Steinbrück vindt dat hij op dit terrein te weinig steun krijgt van Merkel. De SPD-top verwijt de CDU een wet van de SPD-minister tegen te houden die belastingvlucht naar Zwitserland moet tegengaan. “Het gaat om meerdere miljarden”, aldus Steinbrück in de Süddeutsche Zeitung. Over deze wet liet Merkel zich in haar regeringsverklaring niet uit.
Spiegel Online / Welt Online / ZDF Heute.de
Zie ook:
Balkenende en Merkel pleiten samen voor “duurzame globalisering”
Afbeelding:
Reacties
Geen reacties aanwezig