Tatort-acteur is kandidaat Bondspresident
Nieuws

Achtergrond - 16 oktober 2008

(16 oktober 2008) Ooit is hij door de Stasi gearresteerd wegens contrarevolutionaire activiteiten en werd hij geroyeerd door de SED. Nu is de gewezen Tatort-acteur Peter Sodann (72) namens de Linkspartei kandidaat voor het Bondspresidentschap. Dat hij zich inzet voor de politieke erfgenamen van de Oost-Duitse communisten interesseert hem niet: “Iedereen verdient een tweede kans.”

Peter Sodann stelt zich namens de Linkspartei kandidaat voor het bondspresidentschap. Afb: DPA/Picture Alliance

Sodann werd vooral bekend als de eerste Oost-Duitse Tatort-commissaris. Hij vertolkte de rol van Bruno Ehrlicher, een norse rechercheur met een murmelend Saksisch accent die vanaf 1992 in Leipzig de criminaliteit bestreed. Vorig jaar nam Sodann na 45 afleveringen afscheid van de serie – zijn personage ging gedwongen met pensioen. Maar Ehrlichers laatste zaak, moest de sociaal bewogen acteur aanspreken. In de laatste aflevering pakte hij frauderende vastgoedmagnaat op.

Ehrlicher was als naam van zijn personage goed gekozen. Een eenvoudige, oprechte Oost-Duitser met het hart op de juiste plaats, daar kan Sodann zich als acteur en als mens het best mee identificeren.

De Linkspartei hoopt nu bij de verkiezing van Bondspresident in mei volgend jaar van dit imago te kunnen profiteren, hoewel Sodann eerdere avances van de voorloper van de partij, de PDS, afwimpelde. "Ik blijf liever een politiek geëngageerde acteur dan een acterende politicus", zo verklaarde Sodann drie jaar geleden.    

Oost-Duits profiel

Sodann heeft een uitgesproken socialistisch en Oost-Duits profiel. Hij is in 1937 in Meissen bij Dresden geboren in een rood arbeidersgezin. Zijn vader was een bankwerker met communistische sympathieën die in de Tweede Wereldoorlog omkwam. Sodann zelf trad na de oorlog aanvankelijk in zijn voetsporen, maar schreef zich al snel in aan de toneelschool in Leipzig en als lid van de SED, de regerende communistische partij van de DDR.

Toch kan Sodann niet als een archetype communist uit de voormalige DDR worden gezien. Begin jaren zestig werd de jonge acteur door de Stasi opgepakt wegens vermeende contrarevolutionaire activiteiten. Sodann nam deel aan een satirisch cabaret dat de bouw van de Muur in 1961 op de hak nam. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden en geroyeerd als partijlid.

Schoon verleden

Sodann (r) tijdens zijn laatste opnames als Tatort-commissaris Bruno Ehrlicher. Afb: DPA/Picture AllianceVoor de Linkspartei heeft Sodann daarom een ‘schoon’ verleden. Volgens de acteur hebben ruim negentig IM’s hem namens de Stasi destijds in de gaten gehouden. Toch is hij nooit van zijn socialistische geloof gevallen. “Mijn hart klopt nog steeds links”, zo stelde Sodann onlangs. “Het socialisme blijft een goed idee.”

Sodanns kandidatuur levert hem juist vanwege zijn verleden een opmerkelijk carrièreverloop op. Ooit werd hij door de SED verstoten en opgesloten. Nu is hij de kandidaat voor het Bondspresidentschap namens de politieke erfgenamen van de DDR-regering. Haatdragend is hij niet. “Ieder mens verdient een tweede kans”, aldus Sodann. “Anderen blijven het verleden oprakelen alleen om de partij te kunnen bekritiseren.”

'Bestuursvoorzitter Deutsche Bank opsluiten'

De Linke-kandidaat wil nu vooral vooruit kijken. Zo wil Sodann het liefst de  verpersoonlijking van het Duitse kapitalisme, bestuursvoorzitter van Deutsche Bank Josef Ackermann, het liefst achter de tralies zien. De Amerikaanse president Bush zou hij als Bondspresident nooit willen ontvangen. Ook de paus ontkomt niet aan zijn kritiek: “Hij waarschuwt altijd voor de oorlog, maar noemt nooit de namen van de oorlogshetsers.”

Ondanks de stijgende populariteit van de Linkspartei, maakt Sodann geen enkele kans om het representatieve hoofd van Duitsland te worden. Deze verkiezing zal in het voordeel van zittend Bondspresident Horst Köhler (CDU) of SPD-kandidaat Gesine Schwan worden beslecht.

De nieuwe Bondspresident wordt door de Bondsvergadering gekozen die uitsluitend hiervoor een keer in de vijf jaar bij elkaar komt. Deze bestaat uit alle 612 leden van de Bondsdag en evenveel leden van de deelstaatparlementen. Het aantal afgevaardigden van iedere afzonderlijke deelstaat hangt af van de omvang ervan, de bevolkingsgrootte en de regionale politieke machtsverhoudingen.

Sodann zelf maakt zich weinig illusies over zijn verkiezing. “Maar wie niet in wonderen gelooft, is geen realist”, stelt hij. “Ik ben de eerste naoorlogse werkelijk linkse kandidaat voor dit ambt. Ik zal proberen te zaaien, misschien dat we over ongeveer tien jaar kunnen oogsten. Want een ding is zeker - het kapitalisme loopt op zijn laatste benen.”

                                                         faz.net / Spiegel Online / welt.de / heute.de

Afbeeldingen:

DPA/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger