Crisis maakt Marx weer bestsellerauteur

Achtergrond - 24 oktober 2008

(24 oktober 2008) Na de val van de Muur werd zijn werk massaal door de Oost-Duitsers bij het grofvuil gezet.  Maar door de economische crisis is ‘Das Kapital’ van Karl Marx nu niet meer aan te slepen. De grondlegger van het socialisme neemt wraak op de geschiedenis.

Een studente met een exemplaar van 'Das Kapital', voor een beeld van Marx in Chemnitz, dat in de DDR-tijd Karl-Marx-Stadt heette. Afb: DPA/Picture AllianceHet commerciële succes binnen het non-fictie genre in de Duitse boekhandels kost net geen twintig euro en telt een krappe duizend pagina’s. De ware liefhebber kan bij dezelfde uitgeverij de complete oeuvre van Marx en Engels aanschaffen, onder de kenners bekend als MEW – de 46 delen tellende 'Marx/Engels Werke'. Zolang de voorraad strekt, dus haast is geboden.

Marx lijkt de redding van de tot voor kort zieltogende uitgeverij Dietz, die een pand deelt met de redactie van de voormalige partijkrant van de SED, Neues Deutschland.

Inzamelingsactie

Marx’ denkbeelden zijn voor een van de grootste uitgeverijen uit de voormalige DDR belangrijk genoeg om zijn werken samen met die van Friedrich Engels te herdrukken. Daarvoor was geld nodig en Dietz begon een inzamelingsactie. “Er is blijkbaar wel geld voor de herbouw van het stadsslot van de keizerlijke familie in Berlijn”, zegt zakelijk directeur Jörn Schütrumpf van Dietz. "Waarom dan niet voor de grondleggers van het socialisme?”

In 2005 verkocht de Oost-Berlijnse onderneming vierhonderd exemplaren van 'Das Kapital'. Dat aantal verdubbelde zich in 2007. In mei dit jaar verviervoudigde de verkoop van het boek in vergelijking met het jaar ervoor. Sindsdien vliegt het de boekhandels uit.

“Als het goed gaat met onze maatschappij, dan raken we Marx aan de straatstenen niet kwijt”, zegt Schütrumpf. “Maar als de verkoop ervan stijgt, weet je dat een select gezelschap van de ellende van een veel grotere groep profiteert.”

Populair bij werkloze managers

Volgens Schütrumpf vindt Marx vooral gretig aftrek bij werkloze managers en jongvolwassenen van tussen de twintig en vijfentwintig jaar. “Vooral deze groep die de Koude Oorlog niet heeft meegemaakt heeft zo zijn bedenkingen bij het systeem”, denkt de zakelijk directeur. “De ene helft zoekt de antwoorden in de kerk, de meer rationeel ingestelde andere helft slaat 'Das Kapital' erop na.”

Maar concrete antwoorden zullen zij niet vinden, stelt Schütrumpf. “Marx geeft geen kant-en-klare oplossingen voor onze huidige problemen. Hij legt alleen verbanden.”

Wie naast het boek grijpt, kan ook de filmversie ervan afwachten. De Duitse regisseur Alexander Kluge gaat Marx’ magnum opus verfilmen. De beroemde sovjetcineast Sergei Eisenstein vatte dit plan tachtig jaar geleden midden in de Grote Depressie ook al op, maar wist het project nooit te realiseren. Wanneer de boekverfilming in de bioscopen draait, is nog niet bekend.

  Berliner Morgenpost Online / Frankfurter Rundschau Online / tagesspiegel.de

Afbeelding:

DPA/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger