Kort nieuws Geschiedenis

Duitse musea geven Maori-hoofden terug

Kort nieuws - 26 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het Reiss-Engelhorn Museum in Mannheim (Baden-Württemberg) geeft vandaag met een feestelijke ceremonie drie gemummificeerde Maori-hoofden terug aan Nieuw-Zeeland. Een delegatie uit Nieuw-Zeeland neemt de voorouderhoofden in ontvangst.

Lees meer

Universiteit Münster schrapt keizer Wilhelm uit naam

Kort nieuws - 6 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Westfälische Wilhelms-Universität Münster schrapt keizer Wilhelm II uit de naam. Dat gebeurt op verzoek van studenten.

Lees meer

Mysterieuze botresten van terrein FU Berlijn bijgezet

Kort nieuws - 23 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Op een terrein van de Freie Universität (FU) Berlin zijn de afgelopen jaren duizenden botresten gevonden, van mensen en van dieren. Ze zijn zeer waarschijnlijk afkomstig uit een instituut waar tussen 1927 en 1945 onder meer organen van vermoorde gevangenen werden onderzocht. De botresten worden vandaag op een nabij gelegen begraafplaats bijgezet . 

Lees meer

Lichaam Rijksdag-brandstichter Van der Lubbe opgegraven

Kort nieuws - 16 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Resten van het lichaam van Marinus van der Lubbe - de Nederlander die in 1934 de doodstraf kreeg voor brandstichting in de Rijksdag - worden in Leipzig onderzocht op sporen van drugs. 

Lees meer

Politie grijpt in bij herdenking bombardement Dresden

Kort nieuws - 14 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Bij de 78ste gedenkdag van het geallieerde bombardement op Dresden, heeft de politie maandagavond meerdere demonstrantengroepen uit elkaar gehouden en arrestaties verricht. 

Lees meer

Bondsdag erkent 'Holodomor' als genocide

Kort nieuws - 30 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Bondsdag heeft woensdag de Holodomor - de door Stalin veroorzaakte hongersnood in Oekraïne 90 jaar geleden - als genocide erkend. Coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP en oppositiepartij CDU/CSU dienden een gezamenlijke ontwerpresolutie in, die woensdagavond is aangenomen. Die Linke en de AfD onthielden zich van stemming. 

Lees meer

Buitenlandse veiligheidsdienst rekruteerde oud-nazi's na WOII

Kort nieuws - 11 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse buitenlandse veiligheidsdienst BND had in de decennia na de Tweede Wereldoorlog veel meer oud-nazi's in dienst dan eerst werd aangenomen. Ook hadden deze daadwerkelijk bloed aan hun handen, blijkt uit nieuw historisch onderzoek. 

Lees meer

Steinmeier vraagt vergeving voor gijzeldrama op Spelen

Kort nieuws - 6 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft maandag de nabestaanden van de slachtoffers van het gijzeldrama op de Olympische Spelen van 1972 om vergeving gevraagd. Dat deed hij tijdens de herdenking op Fliegerhorst Fürstenfeldbruck bij München, de plek waar vijftig jaar geleden de gijzeling werd beëindigd.

Lees meer

Polen eist schadevergoeding van Duitsland voor WO II

Kort nieuws - 2 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Op de dag dat Duitsland 83 jaar geleden Polen binnenviel, heeft voorzitter Kaczynski van de Poolse regeringspartij PiS aangekondigd dat Polen alsnog herstelbetalingen eist. Hij presenteerde een rapport dat de schade die Duitsland in Polen heeft aangericht becijfert op 1,3 biljoen euro.

Lees meer

'Duitsland komt nabestaanden gijzeling München tegemoet'

Kort nieuws - 31 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De nabestaanden van de Israëlische slachtoffers van het gijzeldrama tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 vechten al decennialang voor erkenning en schadevergoeding. Ze dreigden de herdenking maandag 5 september in München te boycotten. Nu heeft de regering volgens de Süddeutsche Zeitung een voorstel gedaan dat voor de nabestaanden waarschijnlijk acceptabel is. Een besluit wordt woensdag (vandaag) verwacht.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger