Kort nieuws Geschiedenis

Steinmeier vraagt vergeving voor gijzeldrama op Spelen

Kort nieuws - 6 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft maandag de nabestaanden van de slachtoffers van het gijzeldrama op de Olympische Spelen van 1972 om vergeving gevraagd. Dat deed hij tijdens de herdenking op Fliegerhorst Fürstenfeldbruck bij München, de plek waar vijftig jaar geleden de gijzeling werd beëindigd.

Lees meer

Polen eist schadevergoeding van Duitsland voor WO II

Kort nieuws - 2 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Op de dag dat Duitsland 83 jaar geleden Polen binnenviel, heeft voorzitter Kaczynski van de Poolse regeringspartij PiS aangekondigd dat Polen alsnog herstelbetalingen eist. Hij presenteerde een rapport dat de schade die Duitsland in Polen heeft aangericht becijfert op 1,3 biljoen euro.

Lees meer

'Duitsland komt nabestaanden gijzeling München tegemoet'

Kort nieuws - 31 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De nabestaanden van de Israëlische slachtoffers van het gijzeldrama tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 vechten al decennialang voor erkenning en schadevergoeding. Ze dreigden de herdenking maandag 5 september in München te boycotten. Nu heeft de regering volgens de Süddeutsche Zeitung een voorstel gedaan dat voor de nabestaanden waarschijnlijk acceptabel is. Een besluit wordt woensdag (vandaag) verwacht.

Lees meer

Podcasts: Duitse actualiteit, literatuur en geschiedenis

Kort nieuws - 26 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Wil je je laten bijpraten over de Duitse actualiteit of juist meer te weten komen over het alledaagse leven in de DDR en de geschiedenis van Bauhaus? Of luisteren naar verhalen over klassiekers uit de Duitse literatuur? De redactie van Duitslandweb tipt voor de zomer podcasts in het Nederlands, Duits of Engels - voor onderweg, bij de afwas of gewoon vanuit je luie stoel. 

Lees meer

Spanningen in Berlijn op 'Tag der Befreiung'

Kort nieuws - 9 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De huidige oorlog in Oekraïne heeft zondag in Berlijn voor spanningen bij meerdere Tweede Wereldoorlog-herdenkingen gezorgd. De politie moest enkele keren ingrijpen, maar tot grote ongeregeldheden kwam het niet op de 'Tag der Befreiung'.  

Lees meer

Bondspresident Steinmeier in Oekraïne voor herdenking Babi Jar

Kort nieuws - 5 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Bondspresident Frank-Walter Steinmeier reist dinsdag af naar Oekraïne, waar hij een dag later in Kiev deelneemt aan de herdenkingsdienst van het bloedbad van Babi Jar, 80 jaar geleden.

Lees meer

Berlijn staat stil bij 60 jaar 'Mauerbau'

Kort nieuws - 13 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Vrijdag is het precies 60 jaar geleden dat het DDR-regime een muur dwars door Berlijn liet bouwen. Daarmee werd op 13 augustus 1961 de enige opening in de grens tussen Oost- en West-Duitsland hermetisch afgesloten. Bij deze gebeurtenis wordt op verschillende manieren stilgestaan. 

Lees meer

Herero en Nama protesteren tegen akkoord volkerenmoord

Kort nieuws - 1 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De vertegenwoordigers van de volken Herero en Nama in Namibië vinden de overeenkomst tussen de Duitse en de Namibische regering volstrekt ontoereikend. Vorige week sloten de twee landen na jarenlange onderhandelingen een akkoord over Duitse excuses voor de volkerenmoord op de Herero en de Nama tussen 1904 en 1908.

Lees meer

Duitsland erkent volkerenmoord Herero en Nama

Kort nieuws - 28 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Na jarenlang onderhandelen met Namibië erkent Duitsland dat het tussen 1904 en 1908 volkerenmoord pleegde op de Herero en Nama, volken die leefden in het huidige Namibië in Afrika.

Lees meer

Nigeria eist beroemde Benin-beelden terug van Duitsland

Kort nieuws - 14 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Kort voor de opening van het nieuwe Humboldt Forum in Berlijn heeft de ambassadeur van Nigeria voor het eerst publiekelijk om teruggave van de beoogde pronkstukken van het museum gevraagd. Het gaat om wereldberoemde bronzen beelden uit Benin. Die moeten in het Humboldt Forum worden tentoongesteld.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger