Duitslandweb logo Duitslandweb

Lichaam Rijksdag-brandstichter Van der Lubbe opgegraven

Kort nieuws - 16 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Resten van het lichaam van Marinus van der Lubbe - de Nederlander die in 1934 de doodstraf kreeg voor brandstichting in de Rijksdag - worden in Leipzig onderzocht op sporen van drugs. 

De resten van het lichaam van Van der Lubbe werden eind januari al opgegraven uit een anoniem graf op een begraafplaats in Leipzig. Daar kwam hij te liggen nadat hij op 10 januari 1934 was onthoofd. Tijdens de rechtszaak tegen hem maakte Van der Lubbe een apathische indruk. Destijds ging de theorie rond dat Van der Lubbe het middel scopolamine toegediend had gekregen, ook wel 'waarheidsserum' genoemd. De komende tijd worden zijn stoffelijke resten onderzocht op sporen van verdovende middelen. 

Initiatiefnemer van de opgraving is de Paul-Benndorf-Gesellschaft, die zorgt voor het behoud van historische begraafplaatsen. De organisatie wilde weten waar Van der Lubbe precies begraven lag, zodat ze op die plek een monument kunnen plaatsen. Het academisch ziekenhuis van Leipzig draagt ​​de kosten voor het toxicologisch onderzoek op de lichaamsresten, omdat ze het een spannende zaak vinden, aldus arts Carsten Babian. Over een paar weken wordt het resultaat verwacht. Lees meer bij Spiegel Online

Of de Nederlandse communist Van der Lubbe daadwerkelijk op 27 februari 1933 de brand in de Rijksdag aanstak, is nooit helemaal duidelijk geworden. Ook is onduidelijk of hij hulp had. In 2019 dook een document op dat Van der Lubbe juist vrijpleitte. meer over de Rijksdagbrand en Van der Lubbe in ons naslagwerk

Reacties

Gert-Jan - 21 februari 2023 16:38

lijkschennis

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar

In Duitsland is veel belangstelling voor 'Krisenjahr' 1923, waarin de Weimarrepubliek flink op de proef werd gesteld.


Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger