Duitslandweb logo Duitslandweb

Lichaam Rijksdag-brandstichter Van der Lubbe opgegraven

Kort nieuws - 16 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Resten van het lichaam van Marinus van der Lubbe - de Nederlander die in 1934 de doodstraf kreeg voor brandstichting in de Rijksdag - worden in Leipzig onderzocht op sporen van drugs. 

De resten van het lichaam van Van der Lubbe werden eind januari al opgegraven uit een anoniem graf op een begraafplaats in Leipzig. Daar kwam hij te liggen nadat hij op 10 januari 1934 was onthoofd. Tijdens de rechtszaak tegen hem maakte Van der Lubbe een apathische indruk. Destijds ging de theorie rond dat Van der Lubbe het middel scopolamine toegediend had gekregen, ook wel 'waarheidsserum' genoemd. De komende tijd worden zijn stoffelijke resten onderzocht op sporen van verdovende middelen. 

Initiatiefnemer van de opgraving is de Paul-Benndorf-Gesellschaft, die zorgt voor het behoud van historische begraafplaatsen. De organisatie wilde weten waar Van der Lubbe precies begraven lag, zodat ze op die plek een monument kunnen plaatsen. Het academisch ziekenhuis van Leipzig draagt ​​de kosten voor het toxicologisch onderzoek op de lichaamsresten, omdat ze het een spannende zaak vinden, aldus arts Carsten Babian. Over een paar weken wordt het resultaat verwacht. Lees meer bij Spiegel Online

Of de Nederlandse communist Van der Lubbe daadwerkelijk op 27 februari 1933 de brand in de Rijksdag aanstak, is nooit helemaal duidelijk geworden. Ook is onduidelijk of hij hulp had. In 2019 dook een document op dat Van der Lubbe juist vrijpleitte. meer over de Rijksdagbrand en Van der Lubbe in ons naslagwerk

Reacties

Gert-Jan - 21 februari 2023 16:38

lijkschennis

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger