Duitslandweb logo Duitslandweb

Onderzoek: Drogeren Marinus van der Lubbe niet bewezen

Kort nieuws - 19 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Onderzoek naar de resten van Marinus van der Lubbe, de Nederlander die in 1934 de doodstraf kreeg voor brandstichting in de Rijksdag in Berlijn, heeft niet aangetoond dat hij tijdens zijn proces was gedrogeerd. Wel is bewezen dat het daadwerkelijk het lichaam van Van der Lubbe is dat in Leipzig ligt begraven. 

De resten van Van der Lubbe werden in januari opgegraven op een begraafplaats in Leipzig. Tot die tijd bestond het vermoeden dat de Nederlander daar begraven lag, maar zeker was het niet. Op initiatief van de Paul-Benndorf-Gesellschaft, die zorgt voor het behoud van historische begraafplaatsen, werden de lichaamsresten opgegraven. Het is de bedoeling dat Van der Lubbe een monument krijgt.

Het academisch ziekenhuis van Leipzig onderzocht enkele haren, tanden, botten, resten van zacht weefsel en grondmonsters uit het graf. Uit een vergelijkend onderzoek met dna-monsters van een kleinzoon van de broer van Van der Lubbe kwam een volledige match. Het verhaal dat de Nederlandse communist tijdens zijn proces na de Rijksdagbrand zou zijn gedrogeerd, werd met het toxicologisch onderzoek niet bewezen. Dat sluit volgens de onderzoekers niet uit dat Van der Lubbe toch onder invloed was van verdovende middelen. Het is heel lastig om dergelijke sporen zoveel jaar na dato nog te vinden in lichaamsresten.

De mythe dat de Nederlander destijds extra diep was begraven om opgraving te voorkomen, is wel ontkracht: het lichaam van Van der Lubbe lag op een gebruikelijke diepte van twee meter in de grond. Lees meer op de website van de stad Leipzig

Marinus van der Lubbe werd op 10 januari 1934 onthoofd nadat hij was veroordeeld voor brandstichting in de Rijksdag in Berlijn (op 27 februari 1933). Tijdens de rechtszaak maakte hij een apathische indruk. Of hij de brand daadwerkelijk had aangestoken is nooit helemaal duidelijk geworden. Lees meer over de Rijksdagbrand en Van der Lubbe in ons Naslagwerk

Lees ook op Duitslandweb:
'Gesprek met Van der Lubbe' na de Rijksdagbrand (27-2-2023)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger