Duitslandweb logo Duitslandweb

'Rijksdagbaby's' uit oorlog bezoeken Bondsdag

Kort nieuws - 9 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In de laatste oorlogsjaren heeft het Berliner Charité-ziekenhuis in de kelders van de Rijksdag in Berlijn een geboortekliniek ingericht. Daar waren de vrouwen en baby's veilig voor de bommen van de geallieerden.

Hoe lang de kliniek er precies was en hoeveel baby's er zijn geboren: niemand die het precies weet. Veel administratie is verloren gegaan in de chaos van de oorlog. Maar vijftien van deze baby's - inmiddels senioren van rond de 75 jaar- hebben gereageerd op een oproep van Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble. Zondag waren ze op bezoek in het parlementsgebouw.

De 74-jarige Mareile Van der Wyst vertelde aan de verslaggever van DPA dat haar hoogzwangere moeder in september 1944 iedere avond tien kilometer reisde naar de Rijksdagkliniek om daar veilig de nacht door te brengen. 's Morgens ging ze weer terug naar huis in Berlin-Lichtenberg.

De door brand beschadigde Rijksdag werd tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer gebruikt als veldhospitaal en als productielocatie voor elektronische componenten van AEG. Eind april 1945 veroverde het Russische leger het gebouw. Pas in 1999 werd het weer het gebouw van het Duitse parlement. Lees meer bij ZDF

Tags: Rijksdag

Reacties

Jitze Noorman - 9 december 2022 12:39

Elke dag 10 km heen en 10 km terug reizen om de nacht in Beijn door te brengen lijkt mij niet zonder risico.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'

Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'

In Osnabrück is het museum over de omstreden nazi-jurist Calmeyer geopend. Journalist Ingrid Bosman bracht er een bezoek.


Lees meer

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'


Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger