Duitslandweb logo Duitslandweb

'Rijksdagbaby's' uit oorlog bezoeken Bondsdag

Kort nieuws - 9 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In de laatste oorlogsjaren heeft het Berliner Charité-ziekenhuis in de kelders van de Rijksdag in Berlijn een geboortekliniek ingericht. Daar waren de vrouwen en baby's veilig voor de bommen van de geallieerden.

Hoe lang de kliniek er precies was en hoeveel baby's er zijn geboren: niemand die het precies weet. Veel administratie is verloren gegaan in de chaos van de oorlog. Maar vijftien van deze baby's - inmiddels senioren van rond de 75 jaar- hebben gereageerd op een oproep van Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble. Zondag waren ze op bezoek in het parlementsgebouw.

De 74-jarige Mareile Van der Wyst vertelde aan de verslaggever van DPA dat haar hoogzwangere moeder in september 1944 iedere avond tien kilometer reisde naar de Rijksdagkliniek om daar veilig de nacht door te brengen. 's Morgens ging ze weer terug naar huis in Berlin-Lichtenberg.

De door brand beschadigde Rijksdag werd tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer gebruikt als veldhospitaal en als productielocatie voor elektronische componenten van AEG. Eind april 1945 veroverde het Russische leger het gebouw. Pas in 1999 werd het weer het gebouw van het Duitse parlement. Lees meer bij ZDF

Tags: Rijksdag

Reacties

Jitze Noorman - 9 december 2022 12:39

Elke dag 10 km heen en 10 km terug reizen om de nacht in Beijn door te brengen lijkt mij niet zonder risico.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger